Så kommenterar studierektor Camilla Öberg Kalix sjukhus’ utnämning till Årets bubblare i AT-rankningen. Kalix har klättrat 43 placeringar, från plats 63 till 20, och får särskilt höga betyg för det kollegiala stödet.
Att skapa en miljö där alla AT-läkare trivs, oavsett bakgrund, har varit centralt för Camilla Öberg som ny studierektor sedan januari. Men hon betonar att resultatet i AT-rankningen är en effekt av många läkares och andra medarbetares insatser vid sjukhuset.
Inslaget av österrikiska AT-läkare är av tradition stort vid Kalix sjukhus, för närvarande nio personer. Men under senare år har sjukhuset även rekryterat AT-läkare från Irak och Slovakien.
– Det lönar sig att lägga mer energi i början av terminen så att våra nya AT-läkare smälter in väl i gemenskapen. Språket och anpassningen till vår vårdstruktur behöver inte bli något stort bekymmer om man lägger ner mycket handledningstid under de första månaderna, säger Camilla Öberg, som är överläkare vid medicinmottagningen.

Av Kalix sjukhus’ 14 AT-läkare är endast två svenskar, båda kvinnor med lokal anknytning. Att rekrytera främst österrikiska AT-läkare har blivit nödvändigt för sjukhuset.
– Vi har faktiskt aldrig haft någon särskild rekryteringskampanj riktad mot Österrike. Det har spridit sig mellan våra AT-läkare och studenter.
Camilla Öberg har styrt upp utbildningsdelen under AT med onsdagar som fast utbildningsdag.
– Jag vill skapa ett öppet klimat där utbildningar blir som något av ett diskussionsforum. Däremot tror jag inte
på att anlita föreläsare från Umeå. Vår situation med endast ett 60-tal vårdplatser
är lite speciell och det kan vara svårt för dem att sätta sig ­in vår kliniska vardag.
Daniel Schubert och Alexandra Smeikal är två av de österrikiska AT-läkarna i Kalix. Båda är nöjda med AT-utbildningen och vill fortsätta karriären i Sverige som legitimerade läkare men då lockar Syd- eller Mellansverige mer än Kalix.
– Tyvärr ligger Kalix lite avsides och det ser jag som den enda nackdelen med att göra AT här, säger Alexandra Smeikal.
En kollega tipsade henne om AT-tjänst i Kalix och det framstod snabbt som ett bra alternativ till hemlandets variant av AT (turnus) med långa väntetider.
– Utbildningen har varit bra och klart över mina förväntningar, framför allt när det gäller stödet från överläkarna och att man alltid kan diskutera saker med dem. I Österrike är allting mer hierarkiskt och det kan vara svårt att få en naturlig kontakt mellan över- och underläkare, säger Alexandra Smeikal, som efter pågående psykiatriplacering har sex månaders tjänstgöring kvar på vårdcentral.

Även Daniel Schubert jobbar inom psykiatrin under hösten. Han tycker att AT-läkarna i Kalix erbjuds en bra mix med erfarenheter inte bara från det egna sjukhuset.
– I Kalix finns endast elektiv kirurgi, men vi får även jobba fyra veckor i Sunderbyn med akut kirurgi. Det är heller inga problem om man har särskilda önskemål. Jag är särskilt intresserad av ortopedi och traumalogi och fick därför förlängd tid vid ortopeden några veckor.
– Fördelen med Kalix är att man alltid har ett bra stöd från bakjouren. Det är bra kollegial stämning och jag ser det som ett plus att man inte selekterar patienterna, vilket ger breda kunskaper.
Har AT-utbildningen förändrats under din tid i Kalix?
– Det har absolut märkts att vi fått en ny studierektor. De nya AT-läkarna har fått en mycket bra introduktion och utbildningsdelen har getts ökat tyngd med föreläsare från medicin, kirurgi och allmänmedicin.