Ett år med motiverande samtal, regelbundna besök hos specialistsjuksköterskor och sjukgymnaster, blodtrycksmätningar och föreläsningsserier i hälsa och livsstilsfrågor erbjuds ett hundratal patienter, nydebuterade hypertoniker, vid en vårdcentral i Västerås.
På mottagningen arbetar Mattias Damberg, docent i farmakologi och ST-läkare i allmänmedicin vid City­praktiken i Västerås, den största vårdcentralen i Västmanland med cirka 15 000 listade patienter. Han är en av de 25 unga ST-läkare i allmänmedicin som i våras avslutade Folkhälso­institutets »Utbildning av utbildare i levnads­vanor och hälsoarbete« och som i höst får i uppgift att lokalt och regionalt driva implementeringen av Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för »sjukdomsförebyggande metoder«.

– Det var av medicinska skäl vi startade en livsstilsmottagning, för att kunna öka kvaliteten i omhändertagandet av dessa patienter, berättar Mattias Damberg, en av de ansvariga läkarna bakom verksam­heten, som startade i oktober i fjol.
– Vi ser mycket stress och övervikt. Behovet är större än vad vi för närvarande kan erbjuda. Därför har vi satt nydebuterad hypertoni, diabetes, nedsatt glukostolerans och graviditetsdiabetes som urvalskriterium, berättar han.
Mattias Damberg beklagar att landstinget hittills inte skjutit till några extrapengar. En förutsättning för livsstilssatsningen var att vårdcentralen redan hade specialistsjuksköterskor på plats.
Mattias Damberg har rötter i läkemedelsforskning och sitter med i landstingets läkemedelskommitté, men tvekar inte att framhålla levnadsvanor:
– Promenaden är en underskattad motionsform, som alla kan ägna sig åt, säger Mattias Damberg, själv aktiv löpare.
Efter några år med pendling och småbarn har han hittat tillbaka till motionsspåret.
Ett problem han själv lyfter är ojämnt fördelade villkor och resurser:

– Vår klinik ligger i centrum och har inte de mest utsatta. I socioekonomiskt svaga områden med stor andel invandrare är rökning och matvanor ett mycket stort problem.
Det är framför allt i dessa miljöer som de stora utmaningarna finns. Inne i centrala Västerås söker de flesta patienter själva aktivt hjälp.
– Vårdcentralen är populär, och man har tidigare ansökt hos landstinget om att få sätta ett stopp för nylistningar.  Men vi har inte fått gehör för detta, säger Mattias Damberg.