1 054 AT-läkare har medverkat i årets rankning, där de betygsatt såväl de enskilda blocken som AT-tjänstgöringen i sin helhet. Inom respektive block har de förutom att ge ett sammanfattande betyg även fått värdera introduktionen, handledningen, den formaliserade medicinska utbildningen samt det kollegiala stödet.

På det stora hela har de sjukhus som låg bäst till i fjol behållit sina placeringar. Förstaplatsen innehas åter av Ljungby lasarett, som AT-läkarna i snitt ger 5,8 poäng av 6 möjliga. Att man på ett litet sjukhus blir synlig i organisationen och att man tidigt tillåts att arbeta självständigt är några förklaringar som arbetsgivare och AT-läkare gav till Läkartidningen i fjol (LT 38/2009).
Liksom för ett år sedan flankeras Ljungby i toppen av flera andra Smålandssjukhus (i år: Västervik, Växjö och Värnamo). Förra årets trea, Höglandssjukhuset i Eksjö, som toppade listan 2008, har dock tappat rejält, från tredje till 29:e plats.

Det största klivet uppåt har Kalix sjukhus tagit, från tredje sista plats till plats 20. Visserligen är antalet svarande AT-läkare litet, fem både i år och i fjol, men förbättringen är å andra sidan både slående och genomgående. Av de 20 delbetygen har man höjt 19, många gånger med ett helt betygssteg eller mer. Även Torsby och Arvika har lyft sig rejält.
Det sjukhus som tappat mest – 46 placeringar – är Karolinska universitetssjukhuset i Solna. I synnerhet primärvårdsplaceringen får i år markant sämre poäng från AT-läkarna än i 2009 års rankning.

Undersökningen visar att AT-läkarna överlag är nöjda med sin tjänstgöring. 82 procent av dem skulle rekommendera andra att välja samma AT-ort. Inte minst gillar man att komma ut i primärvården; allmänmedicinblocket är precis som tidigare år det block som generellt får högst betyg.