Jørg Mørland är professor och chef för norska folkhälsoinstitutets division rettstoksikologi og rusmiddelforskning.
När den planerade rättegången ställdes in i våras var narkosläkarens advokat Björn Hurtig och åklagaren Peter Claeson överens om att det fanns så pass mycket oenigheter om utredningen att ärendet behövde granskas av en oberoende expert. Peter Claeson meddelade i samband med detta att han därför avsåg att inhämta ett yttrande från Socialstyrelsens rättliga råd, se Rättegången skjuts upp till efter sommaren.
Peter Claesons begäran inkom till Socialstyrelsen i slutet av juni, men i slutet av augusti hade Robert Grundin, som är Rättsliga rådets föredragande i rättmedicinska ärenden, fortfarande inte hittat någon sakkunnig som kunde åta sig uppdraget att granska ärendet, se Rättsliga rådet dröjer med utlåtande.

I förra veckan (v 36) blev det klart att Jørg Mørland åtar sig uppdraget, men inte förrän på måndagen, den 13 september, fick Läkartidningen tillgång till den uppgiften, trots upprepade påstötningar. Det kan nämnas att inte heller narkosläkaren, som alltså är part i målet, fick veta vem som ska granska hennes ärende förrän Socialstyrelsens jurister på måndag eftermiddag kom fram till att det inte var möjligt att sekretessbelägga uppgiften.

Läs mer:

Fallet på Astrid Lindgrens barnsjukhus – samlade artiklar, kommentarer och råd

Jørg Mørland

Jørg Mørland är född 1941 och utbildad till läkare vid Universitet i Oslo. Han fick sin läkarlegitimation 1968 och blev färdig specialist i klinisk farmakologi 1989. Han är chef för Norska folkhälsoinstitutets division rettstoksikologi og rusmiddelforskning och innehar en professur vid Olso universitet. Från 1969 fram till dags dato har han enligt PubMed publicerat ett 50-tal vetenskapliga artiklar där han står som förstanamn. I ytterligare ett par hundra artiklar finns han med bland författarna. Ingen av artiklarna behandlar tiopental, däremot finns det drygt 30 artiklar om morfin där Jørgen Mørland finns med på författarlistan.

Läs även
Astrid Lindgren-fallet: »Jäv!«

Jørg Mørland. Foto: Pressbild, Nasjonalt folkehelseinstitutt.