Av de 46 läkare med examen från länder utanför EU som för ett år sedan började en ny kompletteringsutbildning för att få svensk legitimation, är 34 hittills färdiga för AT-tjänstgöring. Det uppger nyhetsbyrån Siren.
Söktrycket inför en andra omgång av den ettåriga kompletteringsutbildningen har ökat:
– Om det finns behov av att utöka antalet platser är vi beredda att finansiera det, begränsningen är vad som är praktiskt möjligt för lärosätena, säger Peter Honeth, statssekreterare på Utbildningsdepartementet, till nyhetsbyrån Siren.

Det var våren 2009 som regeringen förmådde universitet och högskolorna i Göteborg, Linköping och Stockholm att starta en kompletteringsutbildning för läkare från länder utanför EU/EES under samordning av Karolinska institutet i Solna. Syftet med snabbutbildningen av de utländska läkarna är att förse läkarna med kunskaper och färdigheter som krävs för att kunna göra AT och därefter få svensk läkarlegitimation (se LT nr 17/2009, sidan 1162).
Regeringen, som skjutit till pengar för utbildningsplatserna, efterfrågade initialt 70–100 platser per läsår, men intresset från högskolorna och universiteten att ge utbildningen visade sig vara begränsat.

Reaktionerna var blandade även vid de lärosäten som tagit på sig uppdraget:

– Vi menar att det är orimligt att fatta beslut om kompletterande utbildning utan att först ha gjort en ordentlig validering av sökandes kunskaper och färdigheter, sade bland andra Johan Pontén, docent i anestesiologi och intensivvård och lektor på läkarutbildningen vid Sahlgrenska akademin, till Läkartidningen i april i fjol.

Vid Hälsoakademin i Linköping, som utbildat utländska läkare sedan 2001 men som generellt har ett lägre söktryck, var mottagandet mer positivt. Från både Göteborg och Linköping restes dock frågor som varför man begränsar utbildningsplatserna till tredjelandläkare. Många EU-läkare är i behov av en motsvarande snabbkurs.

Liknande kurser har funnits även tidigare. Men då har läkarstudenterna avkrävts att göra Socialstyrelsens kunskapsprov innan de fick påbörja AT-tjänstgöring. Sedan förra läsåret har högskolorna egen examinationsrätt.