Distriktsläkaren ägnar i snitt 1,9 timmar per vecka åt internutbildning och egen utbildning, att jämföra med överläkarens 2,9, det totala snittet på 3,0 och professorns 9,4 i topp. Och medan överläkaren i snitt har 8,1 externa utbildningsdagar per år, precis i nivå med det totala snittet, ligger distriktsläkaren ännu lägre än tidigare år, med bara 4,8. I topp med 11,7 utbildningsdagar ligger läkare med så kallad kombinationstjänst.
Med detta sagt är det inte konstigt att allmänmedicin, tillsammans med geriatrik, är den specialitet som ligger i botten vad gäller antal externa fortbildningsdagar. Snittet ligger på 5,1 för geriatriker och 5,3 för allmänmedicinare. Ortopeder och kirurger har flest dagar: 10 respektive 10,1 per år.
Slår man ihop internutbildning och egen utbildning har läkare inom följande fem specialiteter minst utbildningstid (2,3–2,5 timmar per vecka): geriatriker, allmänmedicinare, psykiatrer, onkologer och öron-, näs- och halsläkare.

De fem specialiteter där det finns mest utbildningstid (3,6 timmar per vecka eller mer) är kirurgi, kardiologi, övriga internmedicinska specialiteter, kliniska laboratoriespecialiteter och gynekologi.
Det som sticker ut mest är kanske att hela 62 procent av psykiatrerna uppger att de inte deltagit i internutbildning alls under 2009. 49 procent av dem har dessutom inte ägnat någon tid till egen fortbildning.

Vårdcentral är den arbetsplats där läkarna i snitt har minst antal dagar extern fortbildning, 5,1 per år. Gans­ ka dåligt är det också på privata mottagningar, 6,3 dagar. Föregående år var det anställda vid privata sjukhus som hade minst antal sådana dagar, 5,5. I år har just de störst antal externa fortbildningsdagar: 10,4.

Anställda på universitets-/regionsjukhus har mest tid för internutbildning och egen fortbildning sammantaget, 3,9 timmar per vecka, följt av dem som jobbar på privata sjukhus med 3,6 timmar. Minst tid får man på länsdelssjukhus, 2,0 timmar, och vårdcentral, 2,1 timmar.
Kvinnor anger, liksom tidigare år, att de ägnar mindre tid åt egen fortbildning, 1,4 timmar per vecka jämfört med männens 2,3.