Det var i oktober som kammarätten efter en anmälan från två privatpersoner beslöt att upphäva beslutet från november 2009 om att slå samman sjukhusförvaltningarna för universitetssjukhusen i Lund respektive Malmö. Ärendet hade inte kungjorts korrekt. Allmänheten hade inte fått någon möjlighet att sätta sig in i frågan, påpekade kammarrätten i Malmö.
Vid ett fullmäktigemöte i början av innevarande månad beslöt Region Skånes fullmäktige att återremittera hela ärendet till regionstyrelsen, som nu »skyndsamt ska redovisa och utvärdera« hur sammanslagningen av de båda sjukhusförvaltningarna genomförts hittills.
Region Skåne har överklagat kammarrättens beslut, medan Socialdemokraterna medverkat till att facken ska ges möjlighet att fördjupa sig i ärendet för att kunna påverka den fortsatta processen med sammanslagningen, enligt uppgifter i skånsk lokalpress samt Region Skånes webbplats.
Lars Nevander, ledamot i Läkarförbundets centralstyrelse, överläkare vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, Universitetssjukhuset i Lund, tolkar inviten som en inbjudan med armbågen:
– Facken ska få uttala sig om vad de tycker om konsekvenserna av hittills genomförda förändringar. Däremot är vi inte inbjudna att samverka kring nya beslut.
– Det finns inget i dagsläget som talar för annat än att det handlar om en formell process men med precis samma innehåll som tidigare.