Under sina 11 år som fackligt aktiv är det den framgångsrika kampanjen för att alla ST-läkare ska ha fast anställning som Heidi Stensmyren är mest stolt över.
– Inte minst för att vi kan visa för en grupp med låga medlemstal vad facket faktiskt kan betyda.

Arbetstidsfrågan anser Heidi Stensmyren är en av de viktigaste frågorna som förbundet bör driva framöver. Det handlar om att Läkarförbundet måste bli mer aktivt i en debatt där många åsikter och uppfattningar – för att inte säga missuppfattningar – florerar.
– Läkare som jobbar tunga jourpass undrar vad Läkarförbundet gör när de öppnar sin tidning och får läsa att läkarnas arbetstider är orsak till sjukvårdens problem. Vi måste få ut vår bild bättre och förklara varför vi jobbar som vi gör.
Över huvud taget menar Heidi Stensmyren att det är viktigt att Läkarförbundet fortsätter att vara ett medialt synligt fackförbund som man varit under Eva Nilsson Bågenholms ordförandeskap.
– Förbund som får genomslag gör det genom att använda sin ordförande som talesperson. Samtidigt får det inte bli ett motsatsförhållande till att vara en lagledare i styrelsen.

En annan viktig fråga för Läkarförbundet anser Heidi Stensmyren vara chef- och ledarskap. Läkare har alla förutsättningar att bli bra chefer i vården men i dag upplever de inte rollen som attraktiv, menar hon. Det som fattas är bland annat kollegialt och administrativt stöd, samt inte minst fortbildning.
– Vi måste se till att specialister får kompetensutveckling mot ledarskap. Som ST-läkare har du obligatorisk ledarskapsutbildning. Men som specialist förutsätts du ha den kompetensen med dig eller utveckla den själv.

För att Läkarförbundet ska vara relevant och attraktivt för alla läkare oavsett bakgrund, anställningsform och sektor menar Heidi Stensmyren att det är viktigt att förbundet har aktivitet på alla områden, både som fackförbund och som professionsförbund.
– Rekrytering är en ödesfråga för förbundet och då gäller det att visa inte minst studenter och unga läkare att det finns ett egenvärde med medlemskapet.
Behöver Läkarförbundets organisation förändras för att svara mot framtidens behov?
– Det är en fråga som måste besvaras i en demokratisk process där alla får komma till tals. Det får inte bygga på någon enskild grupps intressen. Men jag tror vi behöver förändra oss så att vi blir snabbare på snappa upp initiativ från enskilda medlemmar eller grupper.
Heidi Stensmyren tycker inte att kravet på obligatoriskt medlemskap i både lokal- och yrkesförening ska slopas.
– Jag förstår dem som tycker att det blir en snårig struktur, och det finns vissa grupper som inte passar in naturligt i yrkesföreningarna. Men det är ingen fråga som jag driver som ordförandekandidat.
Hon är också tveksam till den idé som kommit upp i samband med organisationsutredningen om att skapa regionala läkarföreningar för att matcha regionbildningen på arbetsgivarsidan.
– Om vi vill skapa möjligheter för enskilda medlemmar att påverka bör det vara så få led som möjligt mellan den lokala och den centrala nivån.

Heidi Stensmyren anser att hennes främsta styrka som eventuell ny ordförande i Läkarförbundet ligger i hennes breda kompetens.
– Jag har jobbat med nästan alla frågor, från förhandling till utbildning, och jag har jobbat i både lokalförening och yrkesförening. Jag har breda kontaktytor och kan representera alla läkare. Dessutom har jag en stark drivkraft.
Vad anser du skiljer dig från din motkandidat?
– Min bredd.
Vad säger du till dem som anser att du har för liten facklig erfarenhet för att bli ordförande?
– Om inte 11 års fackligt arbete räcker, hur mycket är tillräckligt? Jag tror inte att det avgörande är antalet år. Jag har jobbat på alla olika nivåer i förbundet och jag vet att jag kan förbundet väl.

Fakta Heidi Stensmyren

Ålder: 37 år
Bor: Danderyd
Legitimerad: 2001
Specialitet: Anestesi
Arbetsplats: Anestesikliniken, Danderyds sjukhus

Aktuella uppdrag:
Andre vice ordförande i Läkarförbundet
Ledamot i utbildnings- och forskningsdelegationen

Facklig bakgrund:
Andre vice ordförande i Göteborgs läkarförening 2005–2007
Styrelseledamot i Sylf 2005–2007
Ordförande i Sylf 2007-2009
Ledamot i Läkarförbundets centralstyrelse 2006–

Läs även
Marie Wedin: Lång facklig och professionell erfarenhet
Vem ska leda Läkarförbundet? ?– fler artiklar!