Som Läkartidningen tidigare berättat (LT nr 38 och 43/2010) har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, sedan i mitten av september slutat utdela disciplinpåföljder även i fall där man anser att yrkesutövaren faktiskt gjort oursäktliga fel.
HSAN har i dessa ärenden hänvisat till den nya patientsäkerhetslagen som träder i kraft vid årsskiftet, i vilken systemet med disciplinpåföljder är upphävt. Flera ärenden har överklagats till förvaltningsrätten, som nu har kommit med sina första domar.
Enligt förvaltningsrätten har HSAN inte beaktat övergångsbestämmelserna till den nya lagstiftningen och underlåtit att ta hänsyn till de förarbeten som finns till den nya lagstiftningen. En konsekvens av HSAN:s policy blir enligt förvaltningsrätten också att den yrkesutövare som kritiserats i ett HSAN-beslut, men alltså inte fått någon påföljd, inte kan överklaga då en part enligt rättspraxis inte kan klaga på något som är till favör för en själv.
I ett av de överklagade fallen är det faktiskt tre läkare som försökt överklaga sina uteblivna disciplinpåföljder, men deras anspråk har avvisats av förvaltningsrätten. De tre hade emellertid tur i oturen att Socialstyrelsen också överklagat samma ärende, men styrelsen kräver att de ska åläggas påföljd. Förvaltningsrättens slutsats blir att HSAN måste ompröva besluten som överklagats.
Rådman Magnus Åhammar poängterar att förvaltningsrättens två domar är specifika för just de här fallen och att de inte har någon prejudicerande eller generell status.