Kritiken handlar om att journalsystemet Cosmic införs på bred front i landstinget i Jönköpings län utan att man tagit fasta på de många synpunkter som framkom i det pilotprojekt där systemet infördes på tre vårdcentraler. Problemen var så många att samtliga fackliga organisationer reserverade sig mot att införa systemet i hela landstinget.
– Ett stort problem är att det är så tidsödande, svårmanövrerat och ologiskt uppbyggt. Det leder till risk för att patienter förväxlas och att man lätt avstår från att söka information eftersom den ligger dold i systemet, säger Sas­kia Bengtsson, distriktsläkare på Bankeryds vårdcentral och en av undertecknarna.
Läkarna protesterar också mot att landstingsledningen lägger skulden för de problem som finns på användarna.
– Inställningen när man kommunicerat med befolkningen och personalen har varit att om man bara har en positiv attityd så går det bra.
Landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig medger att det kan uppstå patientsäkerhetsrisker i samband med att man byter journalsystem.
– När folk är ovana vid sy­stemet uppstår alltid risker. Jag tror inte att det finns ett sätt att helt undvika det, utan man måste vara vaksam.
Han menar också man lyssnar på de förslag till förbättringar som kommer, men att det tar tid att genomföra dem eftersom man måste samordna med övriga landsting som också har Cosmic.
– Det kanske upplevs som att vi skuldbelägger läkarna när vi säger att vi inte kan arbeta fortare, men jag känner inte igen att vi använt ett sådant språk.
Läkarna kräver nu en förändrad inställning från de ansvariga.
– Det viktigaste är att man tar fram en handlingsplan för att minska onödiga moment i Cosmic så att det blir mer tid över till patienterna, säger Saskia Bengtsson.