– Utifrån styrkepositionen hos de föreningar som nominerat de olika kandidaterna tror vi att Marie Wedin är den som har störst möjlighet att samla en majoritet av delegaterna bakom sig. Dessutom är hon den av de två som utan tvekan har mest facklig erfarenhet, och vi tror att det förbundet just nu behöver är någon med fokus på de fackliga frågor som Marie Wedin har drivit, säger Stig Reinholdsson, ordförande i valberedningen.

Att Marie Wedin är valberedningens kandidat betyder dock inte att det är klart med utgången av ordförandevalet. Heidi Stensmyren har stöd av två av de mandatmässigt starkaste delföreningarna, Distriktsläkarföreningen och Sveriges yngre läkares förening, samt av Medicine studerandes förbund. Marie Wedin har å andra sidan nominerats av Sjukhusläkarföreningen och Stockholms läkarförening, som tillsammans har ännu fler mandat.
Samtidigt bör det påpekas att omröstningen är sluten, och inget säger att varje ledamot röstar i enlighet med sin förenings officiella linje. Dessutom ska man inte glömma att dessa fem delföreningar tillsammans representerar bara drygt hälften av det totala antalet mandat.

Som ny andre vice ordförande efter Heidi Stensmyren föreslår valberedningen Thomas Flodin. Han var valberedningens kandidat till posten redan för två år sedan, men förlorade då omröstningen mot Heidi Stensmyren.
– Vi tycker att det är rimligt att ordföranden för den största lokalföreningen sitter i centralstyrelsen, och i och med att Thomas Flodin suttit som ordinarie ledamot i sex år kan han inte väljas om till samma post utan att hans valbarhet prövas av fullmäktige. Det är också ett genusperspektiv, vi vill ha in en karl i presidiet, säger Stig Reinholdsson.
I och med att Thomas Flodin är ordförande för Stockholms läkarförening aktualiseras åter frågan om presidieledamöter bör avsäga sig styrelseuppdrag i delföreningar för att det ska vara tydligt att man representerar alla läkare. Att Marie Wedin suttit som ordförande för sjukhusläkarna samtidigt som hon varit vice ordförande för Läkarförbundet har inte varit okontroversiellt.
I princip anser Thomas Flodin att Läkarförbundets förste eller andre vice ordförande bör kunna vara ordförande i en delförening parallellt. Huruvida han själv skulle sitta kvar som ordförande i Stockholms läkarförening är dock för tidigt att säga.
– Det beror på vad arbetet skulle innebära, och det kan jag inte riktigt överblicka i nuläget. Men principiellt stöder jag den linje som Marie Wedin givit uttryck för, att förankring är oerhört viktigt i även presidiet.
Som nya ledamöter i centralstyrelsen föreslås Karin Båtelson, andre vice ordförande i Sjukhusläkarföreningen och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, samt Rune Kaalhus, allmänläkare, Praktikertjänst, i Västerås.

Läs mer:

Vem ska leda Läkarförbundet? – fler artiklar!

Fullmäktigemötet 2010:

Läs alla handlingar på förbundets webbplats: Fullmäktige 2010

Övriga nomineringar från delföreningarna till centralstyrelsen inklusive presidiet (valbara kandidater):

Ordförande:
Heidi Stensmyren, 1973, Stockholm

Förste vice ordförande (vid eventuellt fyllnadsval)
Thomas Flodin, 1957, Stockholm
Gunnar Welander, 1957, Hässleholm

Andre vice ordförande:
Ove Andersson, 1957, Uppsala
Gunnar Welander, 1957, Hässleholm
Johan Ljungberg, 1968, Umeå
Heidi Stensmyren, 1973, Stockholm

Ledamot centralstyrelsen:
Christian Örn, 1983, Göteborg