– Det har gått över förväntan att få de äldre i testgruppen att ta till sig tekniken. Några hade inte ens använt mobiltelefon tidigare och var skeptiska innan vi började projektet, säger distriktsläkaren Malte Brännström, som varit medicinskt ansvarig för ett stort äldrevårdsprojekt med EU-finansiering.

Totalt har 15 pensionärer testat tekniken under 2010 i samverkan mellan primärvården, hemtjänsten och Luleå tekniska universitet. Patienterna har varit minst 75 år, men trots begränsad IT-vana har det räckt med några få genomgångar för att ge dem kunskap om tekniken.
Nu utvidgas satsningen till ett försök med 400 patienter vid fyra vårdcentraler i Norrbotten.
– Hälften är diabetiker och häften har hjärt–kärlsjukdomar. Merparten är förstås äldre patienter även om vi inte satt någon åldergräns, säger projektledaren Lennart Isaksson från Luleå tekniska universitet.

Den smartphone som används har ett mobilt trygghetslarm med en fallsensor som slår larm om någonting inträffar. Telefonen är utrustad med GPS för att klara snabba insatser vid ett larm.
Samtidigt har pensionärerna i försöksomgången fått utbildning i egenvård. Resultaten från medicinsk provtagning, exempelvis blodtryck och blodsocker, har rapporterats till vårdcentralen via smartphone. Patienter får också en signal som påminnelse att det är dags för medicinering.
– För oss i vården tror jag inte att det sparar tid. Jag ser det här framför allt som en service- och kvalitetsinsats för äldre patienter. Tänk själv vad det kan betyda i form av högre livskvalitet om ett mobilt trygghetslarm är avgörande för att man vågar lämna bostaden och ta promenader, säger Malte Brännström, som är verksam vid Sandens vårdcentral i Boden.
En sak har varit helt vägledande för Malte Brännström under projektarbetet: ny teknik får absolut inte försämra kontakten mellan doktor och patient.
– Jag upplever snarare att kontakten stärkts genom det sätt som vi arbetat. Formerna är lite annorlunda, och det får vi nog vänja oss vid när andelen äldre ökar och patienten kanske behöver ta ett större ansvar för sin egen vård med stöd av täta kontakter med sin vårdcentral.
I IT-projektet inom äldrevården samarbetar vården i Norrbotten med Tromsø i Nordnorge och Nordirland.