Det framgår av Konkurrensverkets avslutande rapport »Uppföljning av vårdval i primärvården«.
Rapporten framhåller att etablering av nya vårdcentraler har »lyckats väl« och att möjligheten för den enskilde att välja vårdmottagning har ökat.
Antalet invånare som förut hade mer än 30 minuters bilresa till en annan mottagning än den närmaste har minskat med 44 000, en effekt som syns speciellt i Värmland och Västerbotten. Och en halv miljon fler har nu möjlighet att inom ett avstånd på fem minuter med bil välja på två mottagningar. Största förändringen har skett i Värmland, Västra Götaland och Jönköping.
Hur många som utnyttjar denna ökade valmöjlighet finns det dock inga siffror på. Undersökningar från enskilda landsting visar att endast en liten andel av invånarna byter vårdgivare. Och enligt rapporten visar flera internationella studier att intresset bland invånare och patienter för att välja vårdgivare inom skattefinansierade hälso- och sjukvårdssystem är relativt begränsat.
Antalet vårdmottagningar har ökat med 223 till drygt 450 (augusti 2010), och andelen privata mottagningar har ökat från 28 till 37 procent. De 450 centralerna har omkring 220 ägare – en majoritet av ägarna drev en enda mottagning, och 5 procent av ägarna hade fler än fem vårdmottagningar. Störst i sammanhanget är Praktikertjänst, följt av Carema och Capio med 77, 33 respektive 30 vårdmottagningar inom primärvården. Tillsammans äger dessa tre företag omkring en tredjedel av samtliga vårdmottagningar i privat regi.
Rapporten är den sista delen av tre och lämnades den 25 november 2010. Uppdraget har varit att utvärdera vårdvalsreformen för att se hur det påverkar konkurrensen och ger förutsättningar för fler vårdgivare inom hälso- och sjukvården. Reformen innebär att alla landsting från 2010 måste ha ett vårdvalssystem som tillåter fri etablering, förutsatt att den nya vårdgivaren uppfyller landstingens krav.

Läs Konkurrensverkets rapport:

Uppföljning av vårdval i primärvården