Att framföra sina ståndpunkter i dramaform har blivit en tradition på riksstämman för sjukhusläkarna. »Flaskhalsmiljarden« hade man döpt årets lilla pjäs till, som raljerade över idén att stordrift skulle vara receptet för att lösa vårdens problem.
Mot slutet gled skådespelarna, ledamöter i Sjukhusläkarföreningens styrelse, skickligt över i sina vardagsjag, och det hela utmynnade i en liten önskelista omfattande bland annat en miljard kronor för att angripa flaskhalsar i vården, fler vårdplatser, fler specialister i öppenvården, en medicinsk vårdgaranti och tio procent av bruttonationalprodukten.
Därefter vidtog utdelningen av Sjukhusläkarföreningens två priser Årets visslare och Årets friska sjukvårdspris. Det förra delas mellan Vincent Ugarph, läkare från Hudliksvall, och Kerstin Lundgren, sjuksköterska från Falköping. Vincent Ugarph JO-anmälde landstingsledningen för att den försökt stoppa en namninsamling på sjukhuset mot planerna på att stänga akuten i Hudiksvall – och fick rätt. Kerstin Lundgren reagerade och gick till medierna när en patient avled för att Falköpings sjukhus dragit in en av nattambulanserna. För det fick hon kritik av sina chefer, men den indragna nattambulansen tvingades man återinföra.
Friska sjukvårdspriset tilldelades Elisabeth Wallenius, ordförande för Riksförbundet för sällsynta diagnoser, för hennes bidrag till att öka kunskapen om hur det är att ha en diagnos som många läkare inte ens känner namnet på, och hur vården kan förbättras för patientgruppen.

Läs allt från medicinska riksstämman 2010:

Riksstämman 2010 – alla artiklar!

Friska sjukvårdspriset tilldelades Elisabeth Wallenius, ordförande för Riksförbundet för sällsynta diagnoser. T h Marie Wedin. Foto: Lena Garnold



Kerstin Lundgren, en av årets två visslare. Foto: Lena Garnold