– Det är större risk att drabbas av harpest än av klamydia om man bor i Vansbro, Malung eler Gagnef.
Det säger Anders Johansson, docent i infektionssjukdomar, som arbetar med hur man ska kunna förutsäga de harpestutbrott som under senare år blivit mer frekventa.
Orsaken till harpest (tularemi), som ger allvarliga influensaliknande symtom, är den aggressiva bakterien Francisella tularensis, som finns i naturen. Utbrotten sker alltid på sommaren, men bara vissa år, och man är i forskarvärlden inte helt enig om hur bakterien egentligen sprids.
– Vi tror att stickmyggor sprider sjukdomen, säger Anders Johansson.
Utifrån den hypotesen har han samarbetat med matematiker och myggforskare som varit verksamma i mygghelvetena Gysinge och Färnebofjärden längs Dalälven.
– Utifrån temperatur och vattenflöden har vi gjort matematiska modeller över myggförekomsten, säger Anders Johansson.
Modellerna applicerades på de tre kommuner i Dalarna – Vansbro, Gagnef och Malung – där man haft många utbrott under tre decennier. På så sätt kunde man se att myggtoppar följdes av harpestutbrott i sex fall av sju.
– Vi gjorde en miss, men det kan kanske förklaras av att Tjernobylkatastrofen inträffade året innan, och möjligtvis kan det inneburit att folk varit ute mindre följande år.
Andra faktorer som föreföll påverka antalet harpestfall var snömängd senaste vintern, sommartemperatur för fjolåret och sommarnederbörd. Även antalet fall året innan hade betydelse.
Utifrån modellen med lokala klimatprognoser tror Anders Johansson att det skulle vara möjligt att förutse tularemiutbrott. Han anser också att modellen stärker antagandet att tularemi faktiskt sprids till människor via myggbett, något som visserligen är en allmän uppfattning men som hittills har haft klent vetenskapligt stöd.

Läs allt från medicinska riksstämman 2010:

Riksstämman 2010 – alla artiklar!