Stockholms läkarförening yrkade inför fullmäktige på att Läkarförbundet i den centrala avtalsförhandlingen prioriterar och driver frågan om att tidsbegränsade anställningars lönesumma ska ingå i förhandlingsunderlaget.
Ett stort antal tidsbegränsade anställda döljer det faktiska behovet av ST-läkare och specialister, sa Maria Källberg, Stockholms läkarförening, när motionen utskottsbehandlades på fullmäktigemötets första dag.
Stockolms läkarförening ville med motionen betona vikten av att alla medlemmar med månadslön räknas in i förhandlingsunderlaget.
Ytterst handlar det om att behålla medlemmar, menade Maria Källberg.

CS bekräftade problemet, men framhöll samtidigt att frågan bör tas upp med arbetsgivare lokalt. Dessutom finns vissa strategiska förbehåll:
Det är inte speciellt smart att i förväg binda upp sig för vad man ska prioritera i löneförhandlingarna. Det ger motparten en fördel, förklarade Eva Nilsson Bågenholm CS’ beslut att stanna vid att föreslå att motionen besvaras, vilket också blev fullmäktiges beslut.
Eva Nilsson Bågenholm, vid tidpunkten fortfarande förbundsordförande, uppmanade i stället motionären att ta upp detta i ett remissvar på avtalsyrkandet.