På uppdrag av regionstyrelsen lämnade De skånska läkarföreningarna i slutet av november sin syn på fusions- och profileringsprocessen av sjukhusen i Malmö och Lund.
I skrivelsen uppger läkarföreningarna att kliniksammanslagningarna på flera håll lett till längre köer och personalflykt. Man nämner även att det kommit muntliga rapporter om »allvarliga komplikationer, även dödsfall« kopplade till den nya organisationen, samtidigt som man betonar att orsakssambanden inte klarlagts.

När ordföranden för Mellersta Skånes läkarförening, Lars Nevander, intervjuades om läkarföreningarnas kritik i SVT:s Sydnytt nämnde han uppgifterna om dödsfall kopplade till sammanslagningen. Efter det lät sjukhuschefen Bent Christensen chefläkarna gå igenom avvikelsesystemet för att se om det fanns belägg för att patienter avlidit på grund av sjukhussammanslagningen.

Några sådana belägg fann man enligt Bent Christensen inte, och han uppmanade därför Lars Nevander att »lägga korten på bordet«, det vill säga styrka påståendet eller offentligt dementera det.


Lars Nevander svarade i ett pressmeddelande den 7 december att han redan den 2 december, efter ett samverkansmöte med sjukhusledningen, lämnade de begärda uppgifterna till SUS chefläkare.
 Det handlar bland annat om att läkare på verksamhet endokrinologi rapporterat om en patient som på grund av sammanslagningen flyttades runt mellan olika avdelningar, »vilket förorsakade en rad informationsmissar som mer eller mindre direkt ledde till att patienten dog«.
Bent Christensen menar att det aktuella dödsfallet utretts av chefläkarna för flera månader sedan och att konklusionen var helt klar: det var medicinska omständigheter som låg bakom. Hans krav på en dementi från Lars Nevander kvarstår.
– Det är en läkaretisk fråga. Det är mycket problematiskt om läkare bidrar till ryktesspridning utan fakta till grund, säger Bent Christensen.
Några planer på en dementi har Lars Nevander dock inte.
– Jag kan varken dementera eller bekräfta vad sjukhusledningen kommit fram till, jag kan bara föra vidare vad jag får rapporter om, säger Lars Nevander, som menar att det är olyckligt om diskussionen fokuserar på enskilda fall.
– Huvudfrågan är om man ska fortsätta att slå samman kliniker och hur det i så fall ska göras. Vårt budskap är att i en turbulent organisation är det lättare att göra misstag, det har vi flera rapporter som pekar på.