Resultatet välkomnades med stående applåder, och de två kandidaterna kramade om varandra.
– Jag vill tacka alla som stött mig och kommer att göra mitt bästa för att uppnå det jag lovat er, sa Marie Wedin som nyvald ordförande till auditoriet.
– Jag ska tacka alla så jättemycket för det stöd jag fått och kommer att stötta Marie allt jag kan, sa Heidi Stensmyren, då fortfarande andre vice ordförande.
Inför valet hade mötesordföranden varnat för att eventuella personangrepp skulle komma att avbrytas direkt. Det behövdes aldrig. De omkring 30 talarna höll en positiv ton. Men själva frågan var laddad. Andra, vanligen tidskrävande beslut hade klarats av i en rasande fart på förmiddagen utan diskussioner. Delegaterna ville ha gott om tid över. De två kandidaterna inledde med sina programförklaringar, se LT Debatt nr 49.
Marie Wedin, valberedningens förslag, hade nominerats av röststarka Sjukhusläkarföreningen och Stockholms läkarförening och fick stöd även av lokalföreningarna Gotland och Nordvästra Skåne. »En bra lagledare«, »hon får ihop gruppen«, »en ledare som skapar vinnare«, »facklig naturkraft«, »stark och erfaren«, »kärnfacklig« och »lyhörd« var typiska formuleringar till förmån för Marie Wedin.
– Jag ser Marie Wedin som en förebild. Hon driver frågor som är viktiga för oss som jobbar på golvet, sa Anna Myredal, Sjukhusläkarföreningen.
Heidi Stensmyren hade nominerats av Distriktsläkarföreningen, Sveriges yngre läkares förening och Medicine studerandes förbund och hade även stöd av Chefsföreningen och Nordvästra Götalands läkarförening. Ord som »nytänkande«, »kan ena förbundet«, »förändring«, »framåtblickande«, »kan attrahera yngre«, återkom i pläderingarna för Heidi Stensmyren.
– Anslutningsgraden till förbundet sjunker, det är en ödesfråga och den avgörs här i dag, sa Christian Öhrn, vice ordförande i Sylf.
Kort efter ordförandevalet valdes Heidi Stensmyren med acklamation till ny förste vice ordförande efter Marie Wedin.
– Jag ser fram emot att jobba med dig, Marie. Vi ska jobba med lön, arbetstider och arbetsvillkor så det bara ryker, sa Heidi Stensmyren.
Till andre vice ordförande i förbundet valdes distriktsläkaren Ove Andersson, Uppsala, framför valberedningens föreslagne kandidat Thomas Flodin med 72 röster mot 68.

Läs även tidigare artiklar om ordförandevalet:

Ordförandevalet – fler artiklar!

Allt om fullmäktigemötet:

Läkarförbundets fullmäktigemöte 2010 – alla artiklar!

Marie Wedin vann med knapp marginal ordförandetiteln före Heidi Stensmyren, som blir ny förste vice ordförande. Foto: Göran Segeholm