Skillnaderna i förväntad livslängd är nu större än någonsin på global nivå. Det kan skilja upp till 40 år mellan fattig och rik eller låg- och högutbildad. Även i välfärdsstater består eller ökar skillnaderna i hälsa (alltså trots inkomstutjämning), välståndsutveckling och mer lika tillgång till sjukvård. I Mackenbachs studier finns flera exempel på att Sverige utmärker sig med större hälsoskillnader mellan låg- och högutbildade grupper i samhället, än till exempel i länder i Sydeuropa. Det gäller ohälsa relaterad till cancer, hjärt–kärlsjukdom, rökning och alkoholkonsumtion.
– Nu lider vi av välfärdssjukdomar. Om ni i Sverige vill minska ojämlikheten i hälsa behövs effektiva policyprogram för att motverka rökning och överdriven alkoholkonsumtion i de lägre socioekonomiska grupperna. Och även om inte vården är orsaken så har hälso- och sjukvårdspersonal ett särskilt ansvar, sa han.

Årets medicinska riksstämma med temat »Jämlik vård« inleddes av Läkaresällskapets ordförande Margareta Troein Töllborn och en inspelad hälsning från jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. En lång rad seminarier och symposier behandlar hur man ska nå målet om jämlik vård och hälsa hos hela befolkningen, oavsett ålder, kön, etniskt ursprung eller social-ekonomisk status.

Anna Nilsson, docent och barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, tog emot Läkaresällskapets pris till yngre forskare och berättade om sin forskning under rubriken »Strategier för att förbättra vaccinationen hos barn med nedsatt immunförsvar«. Hon har bland annat visat att barn som fått MPR-vaccin och därefter fått cytostatikabehandling mot leukemi har dramatiskt lägre nivåer av antikroppar, vilket lett till rekommendationer för vaccination av barn som fått cellgiftsbehandling.
– Nu vill vi identifiera andra grupper av barn som också har behov av speciella vaccinationsprogram, sa Anna Nilsson.

Läs allt från medicinska riksstämman 2010:

Riksstämman 2010 – alla artiklar!

Professor Johan P Mackenbach från Nederländerna talade på allmänna mötet under onsdagsförmiddagen på Svenska Läkaresällskapets medicinska riksstämma. Foto: Lena Garnold



Anna Nilsson, docent och barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, och Peter Friberg, vice ordförande i Läkaresällskapet. Foto: Lena Garnold