Den stora organisationsutredning som förra årets fullmäktige beslutade om går nu in i sin andra fas. Den första – som Läkarförbundets kansli stått för – innefattade en grundlig analys av branschen i dag och i morgon och av vad medlemmar och förtroendevalda har för förväntningar på sitt förbund.
Resultatet av analysen presenterades för fullmäktige av Läkarförbundets vd Håkan Wittgren.
– Det viktigaste budskapet är att vi har en föränderlig omvärld, där trenden går mot regionalisering och samtidigt större mångfald. Vår organisation matchar inte det i dag, och där krävs förändringar.
Utgångspunkten är att Läkarförbundet ska vara en organisation för alla läkare även i fortsättningen, en uppfattning som Håkan Wittgren konstaterade att det finns ett brett stöd för. I en medlems-enkät som genomförts inom ramen för utredningen svarade 94 procent att alla kategorier av läkare ska kunna vara med.
– Man tycker att det ska finnas en organisation där alla läkare har sin hemvist oavsett om man är chef, företagare eller anställd. Det betyder i sin tur att vi måste hitta relevanta sätt att hantera dessa gruppers frågor.

Det var en rad motioner till förra årets fullmäktige som rörde förbundets organisation som ledde till beslutet att tillsätta en organisationsutredning. Ett av förslagen var att Läkarförbundet skulle gå samman med Läkaresällskapet, en tanke som enligt medlemsenkäten stöds av tre av fem medlemmar.
Många verkar också kunna tänka sig att slopa det obligatoriska medlemskapet i lokalförening och yrkesförening, något som också var uppe 2009. 32 procent av de svarande ansåg att medlemskap i en lokalförening ska vara ett krav, medan bara 24 procent ansåg att kravet ska gälla en yrkesförening.

Beslutet från fullmäktige blev att en brett sammansatt utredning nu ska fortsätta arbetet. Utifrån vad utredningen kommer fram till ska centralstyrelsen återkomma till fullmäktige 2011 med eventuella förslag till förändringar i förbundets stadgar.
Direktiv för utredningen kommer att tas fram av centralstyrelsen, men klart är att två områden ska stå i fokus: Hur förbundet ska matcha arbetsgivarna i en föränderlig omvärld och hur yrkes- och lokalföreningarnas roller och samverkan kan tydliggöras.
I ett senare skede kommer även representationen i fullmäktige och centralstyrelsens sammansättning att tas upp.
– Maktfördelningsfrågorna är känsliga, därför tror vi att det är bäst att vänta till dess vi vet hur vi vill samspela med vår omvärld, säger Håkan Wittgren.

Några ledamöter tyckte att utredningens uppdrag var luddigt formulerat, inte minst punkten som rör samspelet mellan yrkes- och lokalföreningarna.
– Ja, det är diffust, men det är svåra frågor och vi vill inte föregripa resultatet. Men målsättningen är att vi ska lägga fram substantiella förslag successivt och att alla ska kunna följa processen, sa Eva Engström, ordförande i den arbetsgrupp under centralstyrelsen som förberett förslaget.