Socialdepartementet lämnade onsdagen den 1 december svar till EU-kommissionen. Europaläkare, med tre års fortbildning efter grundexamen, kan förvisso beredas plats i svensk vård men har inte rätt att få specialistbevis i allmänmedicin.
– Vi håller inte med kommissionen om att vi måste erkänna Europaläkare som specialister i allmänmedicin, säger Sara Rosenmüller, handläggare på rättssekretariatet, Socialdepartementet.
EU:s krav på efterlevnad av direktiv kan inte dras så långt att medlemsländer måste ändra sina sjukvårdssystem. Sverige har inte diskriminerat Europaläkare, tillbakavisar Socialdepartementet: »Skälen till att få kompetensbevis som Europaläkare beviljats i förhållande till antalet specialistkompetensbevis, är att få har ansökt om detta kompetensbevis, inte att Sverige nekat att ömsesidigt erkänna personer med allmänläkarutbildning från EES-länder«, framhåller Socialdepartementet.
Distriktsläkarföreningens ordförande Ove Andersson är mycket nöjd med Socialdepartementets svar till kommissionen:
– Den enda eftergiften är att vi får en ny kompetens i primärvården, med egna problem för lönesättning, konstaterar Ove Andersson.
Sverige är dock inte först att driva frågan om specialistläkarkompetens i allmänmedicin, berättar Sara Rosenmüller. Men Tyskland backade valde att backa.
Kommissionen kan nu komma att vilja ha in ytterligare information från Sverige, alternativt anse frågan avklarad och lämna ett slutgiltigt besked.
Parallellt med att Sverige drivit läkarfrågan inom EU:s regelbyggande instanser har frågan om specialistkompetens i allmänmedicin vunnit mark inom Europafacket. På nationell förbundsnivå verkar CPME, en sammanslutning av EU:s medlemsländers nationella läkarförbund, för att specialistkompetens i allmänmedicin erkänns som egen specialitet i de olika EU-länderna, uppger Ove Andersson.