Gerhard Larssons uppdrag är att göra en grundlig översyn av hela den svenska missbruks- och beroendevården, och han kommer att föreslå omfattande förändringar. Det framgick när han medverkade på ett symposium vid den medicinska riksstämman.
Kartläggningar han låtit göra visar stora brister i dagens system, säger han:
– I Sverige har vi omkring 500 000 personer med missbruk eller beroende av alkohol eller narkotika. Men bara en av fem är kända inom vården. Därför måste vi satsa mer på tidig upptäckt, bland annat genom primärvården och företagshälsovården.
Docent Sven Andréasson, alkoholforskare vid Karolinska institutet, presenterade två nya studier som pekar i samma riktning:
– Huvuddelen av de svenskar som dricker riskabelt mycket alkohol nås inte av vården, säger han. Jag beslöt att fråga dem vilken vård de vill ha.
– En stor majoritet svarade att de vill ha hjälp av sjukvården, inte av socialtjänsten. De vill inte bli klassade som missbrukare, en etikett som de kopplar till utslagning och stigmatisering. Förutom hjälp av sjukvården, var många också intresserade av självhjälpsprogram på Internet.
I flertalet europeiska länder är beroendevården sedan gammalt en del av sjukvården, medan Sverige av tradition har ett delat huvudmannaskap mellan landstingens sjukvård och kommunernas socialtjänst.
Gerhard Larsson väntas inte gå så långt som till att föreslå att det blir en enda huvudman, men däremot vill han se en tydlig uppdelning av vem som ska göra vad. All behandling, både medicinsk och psykosocial, ska samordnas hos landstingen, medan kommunerna får ansvar för rådgivning och socialt eller psykosocialt stöd.
Den nya uppdelningen kan innebära ökat ansvar för landstingen:
– På en hel del ställen i Sverige blir det en viss resursöverföring från kommuner till landsting, säger han. Vi tittar också nu på en överföring av ansvaret för Sveriges cirka 300 behandlingshem från kommuner till landsting. Om landstingen ska ta över ansvaret för beställningarna, handlar det om en överföring på 1–2 miljarder kronor.
Gerhard Larsson räknar med att överlämna Missbruksutredningens förslag till regeringen i början av april.

Läs allt från medicinska riksstämman 2010:

Riksstämman 2010 – alla artiklar!

Gerhard Larsson. Foto: Lena Garnold