Motionären yrkade på att Läkarförbundet ska arbeta för att läkares unika kompetens och värde för samhället och på individplanet tas tillvara i bedömningen av arbetsoförmåga enligt lagen om allmän försäkring, och fick stöd för detta i svaret från CS.

Christian Öhrn, förste vice ordförande i Sylf, ville dock avslå hela att-satsen eftersom han inte kunde stå för att »framhäva läkarna« på det sättet.
– Det låter inte bra, sa han.
Men fick genast mothugg av flera:
– Det är bra att vi går före. Då kan andra komma efter, sa Ingrid Silfverberg, Nordvästra Skånes läkarförening.
– Läkarförbundet ska stå för läkarna, tyckte Gunnel Tholén, Sjukhusläkarföreningen.
– Ibland kan det vara bra att skriva lite provokativt. Vi kan stå för vår unika kompetens och vårt värde, menade Ylva Kastrup, Göteborgs läkarförening.

Fullmäktige klubbade sedermera förslaget, liksom övriga krav i motionen, utan debatt. Det betyder att Läkarförbundet också ska göra en inventering av läkare som är långtidssjukskrivna på hel- eller deltid och av utförsäkrade läkare. Förbundet ska även se över försäkringsskyddet för läkare som är arbetsoförmögna på hel- eller deltid. Bengt von Zur-Mühlen, Sjukhusläkarföreningen, påpekade apropå detta att bara en tredjedel av läkarna är med i A-kassan.
– Även om det inte är ett fullgott skydd, är det ett visst stöd att vara med i A-kassan, sa han.