Har du varit segerviss?
– Ja, på ett sätt, för personligen kände jag mig så redo för uppdraget. Jag var medveten om polariseringen i förbundet. Den syns i varje fråga. Men eftersom jag känner till den väl, finns det möjlighet att göra något åt den. Och den tänker jag jobba mot först.
Vad ska du göra?
– Skapa ett bättre arbetsklimat i CS. Det krävs för att kunna ta tag i polariseringen i förbundet.
Vad består polariseringen i?
– Det är ett slags »vi och de«-tänkande som smugit sig in i förbundet. Antingen är man distriktsläkare eller sjukhusläkare, antingen ung eller gammal, modern eller bakåtsträvare, för eller mot förändring. Det verkar inte finnas ett värde i att vara mittemellan.
Känner du dig själv som »mittemellan«?
– Jag känner mig välbekant med processen, och den är skadlig. Man kan göra något åt det, och det är väldigt angeläget att börja det arbetet direkt.
Hur ska du göra det?
– Vi ska ha ett CS-internat i januari, och redan på måndag [13 dec, red anm] ska det nya presidiet planera det. Det ska finnas bra möjlighet att snacka oss samman i CS. Men först ska vi ta jullov och tänka lite. När vi återsamlas i januari ska jag sätta igång arbetet att få en bättre gemenskap direkt.
Senare i sitt avslutningstal och tacktal till avgående Eva Nilsson Bågenholm sa Marie Wedin:
– Det vore fegt om jag inte kommenterade den så kallade fejden mellan oss.
Den har inte handlat om två kvinnor som inte gillar varandra, påpekade hon. Den har snarare handlat om »regeringsparti respektive opposition«.
– Vi tog ledarskapet för dessa två partier.
På agendan för nya presidiet den 13 december stod en träff med Göran Hägglund och Maria Larsson för att övertyga de två ministrarna om Läkarförbundets politik vad gäller läkarmedverkan i äldrevården, kommunöverläkare och en utbyggd primärvård.