»Sjuka äldres vård och omsorg ska vara en mycket prioriterad fråga under de närmaste åren«, skriver socialminister Göran Hägglund och barn- och äldreminister Maria Larsson på dagens DN Debatt, där utnämningen av Eva Nilsson Bågenholm offentliggörs.
Eva Nilsson Bågenholm får i uppgift att förbättra villkoren för sjuka äldres vård och omsorg. Totalt avsätts för uppgiften under de närmaste fyra åren 3,75 miljarder kronor. Omsorgen och vården i form av hemsjukvård, äldreomsorg, vårdcentral och sjukhusvård ska samverka bättre kring äldre.
Ambitionen är att få till stånd en effektivare användning av resurser och att »omsorgen i högre grad utgår från patienternas behov«. »Satsningen ska premiera resultat så att lokala lösningar kan växa fram, som är mer anpassade till förutsättningar i respektive landsting och kommun«, skriver Hägglund och Larsson vidare i sitt debattinlägg, där man också flaggar för ännu en variant av »kömiljard«: »Den arbetsgrupp på socialdepartementet, som alltså Eva Nilsson Bågenholm blir ordförande för, ska överväga hur kommuner och landsting kan få del av de riktade resurstillskotten i proportion till uppnådda förbättringar«, skriver Hägglund och Larsson.
Å andra sidan lyfts barnhälsovården fram som en framgångsmodell möjlig att studera närmare. Barnens hälsa följs noga under uppväxtåren. Bör liknande lösningar införas för äldre?
Ministrarna Hägglund och Larsson konstaterar att det är svårt att anpassa vården till de mest sjuka äldres behov. Man förväntar sig inga enkla, snabba lösningar.