Landstingen i Kalmar, Östergötlands, Jönköping och Kronobergs län har gått samman för att upphandla hyrläkare. Tanken är att träffa ramavtal med en leverantör om hyrläkare för fyra landsting under totalt fyra år.

Efter ett mål i Förvaltningsrätten i Växjö, där tre företag får stöd för sin uppfattning att landstingens upphandlingsvillkor är oproportionerliga och att upphandlingen bör göras om, har ärendet överprövats i Kammarrätten i Jönköping.
Kammarrätten går på landstingens linje. Landstingen hade rätt att ställa krav på anbudsgivarnas finansiella kapacitet – (en omsättning om minst 35 miljoner kronor under första halvåret 2009). Likaså är det rimligt att landstingen tecknar avtal med endast en leverantör:
»Den leverantör som tilldelas kontrakten har erforderliga resurser för att bli en så stabil leverantör att problematiken på de mindre orterna blir löst«, resonerar kammarrätten som inte anser att landstingens agerande strider mot Lagen om offentlig upphandling (LOU) eller de gemenskapsrättsliga principer som ligger till grund för lagstiftningen.
»Ur patientsäkerhetssynpunkt är det viktigt att leveranssäkerheten säkerställs och för den enskilda patienten är det betydelsefullt att kontinuiteten i läkarkontakten upprätthålls i största möjliga utsträckning«, framhåller domen från 16 december.

Enligt kammarrätten utgör de fyra landstingen en förhållandevis liten del av den relevanta marknaden: »Upphandlingen har därför inte varit konkurrensbegränsande även om avtalsvärdet är betydande.«
Enligt kammarrätten uppfyller tolv av de aktuella anbudsgivarna det omstridda omsättningskravet.