Om det behövs fler vårdplatser vill Eva Nilsson Bågenholm, Läkarförbundets nyligen avgångna ordförande, i dag inte uttala sig om. Som regeringens nyutsedda äldresamordnare ska hon lägga det stora pusslet:
– I min nya roll är det samordningen i stort som kommer i fokus, bristerna i samordning mellan den kommunala vården, akutsjukvården och primärvården. Det ska vi titta på. Och här går det inte att peka ut någon enskild fråga, säger hon.
Den närmaste veckan ska hon fullfölja tillsättningen av den arbetsgrupp på Socialdepartementet som hon kommer att arbeta tillsammans med.
Därefter följer en kartläggning av hur vården ser ut i dag.
– I ett första skede ska vi se vad som pågår, nationellt men framför allt lokalt. Sedan gäller det för oss på nationell nivå att se vad som saknas för att vården ska bli riktigt bra.
I uppgiften ingår att studera andra länders lösningar. Hittills har inget västland funnit lösningen på ekvationen som alla brottas med – en åldrande befolkning och ökade medicinska möjligheter.
– Vi kommer bland annat att titta på Norge. Men det går inte att peka ut något enskilt land där man lyckats, utan alla brottas med samma frågor. Demografin ser likartad ut.
Ska kommuner få anställa läkare?
– Det kan jag inte svara på nu, säger Eva Nilsson Bågenholm och hänvisar till att frågan ligger i en pågående utredning om samordnad hemsjukvård, som Eva Samuelsson (KD) i fjol fick regeringens uppdrag att leda.