Fler landsting klarar att leverera vård inom gränserna för vårdgarantin. Alla landsting har under året klarat något av kriterierna för kömiljarden.
– Vi har kommit dithän att 90 procent av dem som står på väntelista har kortare väntetid än 90 dagar. Nio av tio patienter får vård inom vårdgarantiden, det är ett rejält steg framåt, sa socialminister Göran Hägglund vid den webbutsända presskonferensen på torsdagen där resultaten för 2010 presenterades.
– Hade vi inte haft denna stimulans hade detta arbetet inte gjorts ute bland sjukvårdshuvudmännen, fortsatte Henrik Hammar (M), regionråd i Skåne.
Men alla är inte lika nöjda med regeringens och Sveriges Kommuner och landstings (SKL) strategi.
Ilija Batljan (S), oppositionslandstingsråd i Stockholm, har nyligen på Svenska Dagbladets Brännpunkt kritiserat kömiljarden: »Landsting där uppfinningsrika byråkrater bollat runt patienter har på felaktiga grunder tillskansat sig 1,25 miljarder kronor. Kömiljarden stimulerar inte till positiva förändringar i sjukvården.«
I anslutning till att villkoren för kömiljarden 2011 presenterades strax före jul sa Läkarförbundets nytillträdda ordförande, Marie Wedin, på Lakartidningen.se att kömiljarden är ett sätt för politikerna att undvika att ta i prioriteringsfrågan.
– Kömiljarden har haft stor effekt, men inte bara positiv. Min erfarenhet från golvet är att det finns stora undanträngningseffekter, säger Marie Wedin, som menar att det finns en hel del »kosmetik« bakom siffrorna.
Vad tänker du om att Halland får 326 kronor per invånare medan Dalarna bara får 12 kronor per invånare?
– Det är varken rättvist eller ändamålsenligt att invånarna i Dalarna, som har längst köer, får minst statsbidrag. I stället borde man identifiera var flaskhalsarna finns i Dalarna och lämna bidrag till att få bort dem, säger Marie Wedin.

Läs mer om kömiljarden på regeringens webbplats:

Nio av tio får vård i tid

Läs även:

Hårdare krav för att få ta del av kömiljard