Varje dag har alla distrikts­läkarna i Emmaboda en schemalagd halvtimme då kommunsköterskorna kan kontakta doktorn. Något som uppskattas och utnyttjas. Iréne Öberg, chef för hälsocentralen i Emmaboda (och den i Nybro), och distrikts­läkaren Anders Erik­son är säkra på att den goda kontakten med kommunens sjuksköterskor är nyckeln till bra beslut som gynnar de äldre.
– Det underlättar mycket och minskar pressen att kommunsköterskorna kan nå mig när jag inte är stressad och upptagen med annat. Jag tror att det gör väldigt mycket för stabiliteten, säger Anders Erik­son.

I Emmaboda åker inte distriktsläkarna heller regelbundet hem till äldreboendena.
Här planerar kommun­sköterskan tillsammans med omsorgsassisten en årlig läke­medelsgenomgång och tar med doktorn dit, säger Iréne Öberg (se artikeln ovanför).
Hon säger att ett nytt ersättningssystem i landstinget i Kalmar län sedan första september gynnar grundliga genomgångar.
– Det gamla systemet gynnade patientbesök, många besök – mycket pengar. Men det nya ersättningssystemet bygger på antalet listade och sociala index. Man har högre poäng för en ensamstående äldre än en sambo.
Systemet ska enligt Iréne Öberg också bli diagnosrelaterat.
– Har patienten många tunga diagnoser så blir det mer ersättning. Systemet påverkas inte negativt av att ha få patienter om patienterna är svårt sjuka.

Iréne Öberg har själv suttit med i gruppen som såg över det ekonomiska systemet och säger att detta är precis vad man eftersträvat.
– Vi ville att man skulle lägga mer tid på att ta hand om tunga multisjuka patienter på ett bra sätt.
Iréne Öberg hoppas att det nya systemet ska innebära fler årliga kontakter med såväl äldre som kroniskt sjuka patienter.
– Jag är övertygad om att en bra årlig kontakt och uppföljning kan minimera de and­ra besöken.
Hon berättar att man nyligen, som första hälsocentral i landstinget i Kalmar län, anställt en äldresjuksköterska.
– Hon är redan överöst med arbete, säger Iréne Öberg.
Äldresjuksköterskan har en lång befattningsbeskrivning som inkluderar att hon är delaktig i arbetet med äldres läkemedel.

Hälsocentralen har fyra anställda distriktsläkare, två på heltid, en på 80 procent, en på 50. På hälsocentralens lista finns cirka 6 900 patienter. Ungefär 500 är över 80 år.
– Det fattas 1,3 läkartjänster, men det har fungerat ändå eftersom vi har ST-läkare och AT-läkare här hela tiden. Men så ska det inte behöva vara, säger Iréne Öberg.
Hon skulle vilja att ingen av »hennes« läkare hade fler än 1 500 patienter på sin lista.
– Jag tror på idén att göra rätt från början. Inte behöva ta tillbaka patienten utan ha tiden man behöver från början för de här patienterna. Då skulle läkarna också få mer tid för äldre och läkemedel.
Dessutom anser Iréne Öberg att det vore bra om distriktsläkarna hade i genomsnitt nio patienter om dagen och att de jobbade varje dag.
– Om du har för mycket patienter, då behöver du sitta kvar på kvällen för att ta hand om papper och provsvar, och då måste du vara ledig en a dag för det. Och det tror jag inte gynnar systemet.… Det är bättre att vi är på jobbet.
Iréne Öberg tror att arbetssättet med färre listade patienter per doktor och en äldre­sköterska på hälsocentralen kostar mindre i längden.
– Ett fungerande sam­arbete med den kommunala vården och att doktorn gör ordentliga läkemedelsgenomgångar är också framgångsfaktorer. Det tar mer tid i början, men blir enklare sedan. Och tid är ju pengar.


Iréne Öberg är chef för hälsocentralen i Emmaboda. Foto: Sara Södergård