En större och mer komplex sjukvård, som är både offentlig och privat, ställer större krav på sina chefer. Carl Johan Sundberg, läkare och docent samt chef vid enheten för bioentreprenörskap på KI, tror att läkarna ogärna tar på sig ledarrollen på grund av att de helt enkelt saknar kunskapen.
– Många vill fokusera på den kliniska verksamheten vilket är naturligt. Läkare behövs dock i många roller. Med de här kurserna vill vi utbilda och träna unga blivande läkare att ta på sig chefskap och ledarroller både inom och utanför sjukvården, säger Carl Johan Sundberg.
De båda fristående kurserna som fokuserar på företagsekonomi, management och ledarskap ur ett sjukvårds- och näringslivsperspektiv, börjar på KI höstterminen 2011, fortsätter vårterminen 2012 och avslutas nästa sommar med en praktikförlagd kurs.
– Framförallt är det kanske studenter i Stockholm som är intresserade, men vi hoppas även på dem som studerar i Uppsala och Linköping, säger Carl Johan Sundberg.
Kurserna som bedrivs på kvartsfart kvällstid kräver en grund på 120 poäng från läkarprogrammet. Urvalet kommer att göras utifrån fyra kriterier, berättar Carl Johan Sundberg.
– Ju fler terminer du har läst på programmet desto större chans har du att komma in på kursen, säger han.
Förutom tidigare studier är relevanta yrkes- och forskningserfarenheter samt erfarenheter av ledarskap meriterande. En egen motivering som bifogas ansökan spelar också roll för hur urvalet görs.
Hur de båda fristående kurserna faller ut och tas emot kommer sedan att ligga till grund för det masterprogram med inriktning på management som KI planerar att starta tidigast hösten 2012.
– Vi kommer noggrant att lyssna in de som är tänkta att ta emot studenterna i framtiden, som sjukvårdens aktörer, myndigheter och läkemedelsindustrin, för att se hur programmet ska utformas och fyllas, säger Carl Johan Sundberg.