För drygt ett år sedan meddelade Socialstyrelsen att det blir Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Skånes universitetssjukhus i Lund som ska få utföra hjärttransplantationer i Sverige och att Karolinska universitetssjukhuset inte längre får göra sådana operationer, se LT nr 8/2010, sidan 495.
Nu har Socialstyrelsen JO-anmälts för att det funnits jäv i utredningen som föregick beslutet.
Bakom JO-anmälan står 14 läkare och chefer vid toraxkliniken, hjärtkliniken och transplantationskirurgiska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset samt två patientorganisationer, Styrelsen för hjärt- och lungsjukas länsförening i Stockholm och Viking Riksföreningen för hjärt-lungtransplanterade.
Anmälarna hänvisar bland annat till en utredning, gjord på uppdrag av Stockholms läns landsting, där en professor i juridik kommer fram till att jävsuppgifterna »… är så graverande att det finns skäl att starkt ifrågasätta om beslutet verkligen kan bestå«. Ett exempel på jäv, som tas upp i anmälan, är att Socialstyrelsens ensamutredare tidigare varit anställd av medicinska fakulteten i Lund för att utreda organisatoriska förbättringar. Ett annat är att en av de utländska experter som Socialstyrelsen anlitade har samarbetat med en professor i toraxkirurgi i Lund.