Den innebär bland annat att det fram­över ska bli lättare att göra individuella bedömningar. Ut­över svår sjukdom ska även andra omständigheter göra det »oskäligt« att tvinga en person ut ur sjukförsäkringen.

Lars Jerdén, distrikts­­läkare, Jakobsgårdarna, Borlänge, var en av 108 läkare som nyligen skrev under ett upprop i Svenska Dagbladet. »Sluta straffa våra patienter«, om regeringens sjukvårdsreform. 

Vad tycker du om regeringens förslag?

– Det är vissa saker som är bra. Men ett stort problem är bristen på anpassade tjänster, de gamla skyddade verkstäderna, typ Samhall. 

Han tycker att regeringen missat det viktigaste:
– Roten till problemet är inte den bortre gränsen i sjukskrivningen utan att det i princip är omöjligt att bli sjukpensionär. De här patienterna snurrar runt i systemet till allmän olycka. De tar jättestora resurser från sjukvården. Många av dem lider. Många hamnar i socialbidrag fast de är sjuka, säger Lars Jerdén.

– Så länge man har stängt porten till sjukpensionering är det kosmetika innan man hittat en rimlig nivå igen, fortsätter han.

– Tidigare hade Sverige 550 000 sjukpensionärer, och det är ju på tok för mycket. Nu konstaterar regeringen själv att vi har bland de lägre siffrorna i Europa. För att du ska kunna bli sjukpensionär ska du inte ens kunna klara av ett skyddat arbete någonstans i Sverige.

Regeringens förslag skickas inom kort ut på remiss. De nya reglerna planeras träda i kraft från 1 januari 2012.