Beslutet att sälja ett av de sju husen i Frankrike togs i centralstyrelsen, CS, tidigare i våras. Huset säljs till Akademikerförbundet SSR.
– CS har beslutat att sälja ett hus i Haut de Cagnes, men det berodde på att köparen hade huset vägg i vägg och uttryckte intresse. Det har inget med den samlade diskussionen att göra, säger Läkarförbundets vd Håkan Wittgren, som lägger fram en utredning och ytterligare förslag rörande förbundets alla fritidshus inför CS möte på måndag den 23 maj.
Vad han föreslår vill han inte gå in på i detalj.
– Meningen är att behålla medlemserbjudandet att hyra attraktivt och prisvärt semesterboende. Vi har gått igenom nuvarande bestånd. Sedan har vi tankar om hur det kan utvecklas, och det ska man diskutera i centralstyrelsen, säger Håkan Wittgren.
Läkarförbundets ordförande Marie Wedin säger att förslaget handlar om att eventuellt byta ut några av förbundets fritidshus, främst gäller det husen i Haut de Cagnes.
– Det är krångligt att utnyttja husen i Frankrike, för man måste ha bil. Därför funderar man på att ersätta dem, också för att få något mer barnvänligt, säger Marie Wedin.
Läkarförbundet har ett 40-tal fritidshus som medlemmarna kan hyra: 22 fjällstugor i Duved, sju lägenheter i Ankaregården i Skanör, sju villor i Haut de Cagnes på franska rivieran och fem hus i Rocas Rojas, San Agustin på Gran Canaria.
Inför förbundets fullmäktigemöte 2007 föreslog dåvarande vd och CS i verksamhetsplanen att alla fritidshus skulle säljas, dels på grund av dålig beläggning, dels på grund av att de krävde stora underhållskostnader. Men fullmäktigemötet satte stopp för försäljningsplanerna. I stället fick centralstyrelsen uppdraget av fullmäktige att »se över en eventuell förnyelse av förbundets innehav av fritidshus och medlemmars möjlighet till förmånligt semesterboende«, se LT nr 48/2007, sidan 3615.