Jocke Beland på narkotikapolisen i Stockholm har nyligen i Sveriges television berättat att mycket av beslagen som polisen gör kan spåras till recept som läkare skrivit ut; siffran 70 procent har nämnts återkommande.
Hur har ni kommit fram till siffran 70 procent?
– Det är mer. Praktiskt taget all narkotikaklassad medicin som vi kommer över på plattan är legalt utskrivna preparat. Siffran 70 är klart i underkant.

Hur vet ni att det är läkemedel som är utskrivna av svenska läkare?
– Väldigt ofta är det personer som fått läkemedel utskrivna till sig själva som säljer av sina egna preparat. På så sätt går det att spåra bakåt. Och preparaten ligger ibland i sina förpackningar.

Hur många läkare är det frågan om?
– I Stockholmsområdet kan man säga att det är cirka fem återkommande namn på läkare som skriver ut medicin fast de måste inse att det är fel. I missbrukarkretsar sprids snabbt namn på läkare som man kan vända sig till.
– Vi känner t ex till en klinik på en Mälarö dit missbrukare åker. Sedan åker de till närmsta apoteket på väg in till stan, hämtar ut preparaten och åker vidare till plattan och säljer.

Jocke Beland poängterar att polisen inte vill peka ut hela läkarkåren. Det handlar om ett fåtal. Men ändock för många.

– Man kan också räkna med att det är ungefär ett tiotal läkare som kanske skriver ut preparat i god tro. De blir helt enkelt lurade. För missbrukarna är ofta väldigt duktiga på att ljuga och manipulera. Det kan handla om personer som får t ex tre Subutex-tabletter per dag utskrivna, trots att deras dos borde ligga på en eller en och en halv tablett. Överskottet säljer de sedan.

Att hanteringen av narkotika på plattan har förändrats de senaste tio åren har Jocke Beland sett, men vet inte vad det beror på.
– Förut var det uppenbart att det mest var insmugglade preparat. Då handlade det om tusentals tabletter eller liknande åt gången som beslagtogs. Nu handlar det om mindre mängder per tillfälle.
– Och nu kan personer som inte tagit narkotika förut gå direkt på Subutex. Sådant såg man inte förr.

Frustrationen över svårigheten att komma fram till fällande dom mot läkarna som han anser handlar medvetet fel är stor. Jocke Beland nämner ett aktuellt fall där åklagaren nu har bestämt sig för att överklaga domen.
– Läkaren fick sin förskrivningsrätt indragen av Socialstyrelsen men blev friad i tingsrätten. Vi lyckades inte bevisa att det förelåg ett uppsåt, suckar han. Vi tyckte det var uppenbart.

Läs mer:

Ett flertal inslag har sänts i SVT sedan den 19 juni, se bland annat:
Knarket kommer från läkarna