I en debattartikel, som publicerades på Dagens Samhälles debattsajt på måndagen, uttrycker lokalordförandena en stark oro för hur Thomas Zilling som facklig företrädare drabbats av arbetsgivarens agerande. Man påpekar att fackets roll är att påtala missförhållanden i verksamheten och menar att arbetsgivaren i det aktuella fallet »hellre skjuter budbäraren än tar till sig budskapet«.
Att man valde att publicera artikeln i Dagens Samhälle beror just på att man vill att budskapet ska nå arbetsgivarna, förklarar Linus Axelsson, ordförande för Blekinge läkarförening.
– Vi vill att chefer på olika nivåer inom landstingen ska begrunda om det är så klokt att köra den här stilen mot de fackliga organisationerna. Vi tror att man gör ett misstag om man inte tar till vara den resurs som facket är i arbetet för en bra arbetsmiljö, friska medarbetare och en god vård.
En fortsatt utveckling i samma riktning som i Varberg kommer enligt lokalordförandena att leda till fler öppna konflikter mellan arbetsgivare och fackförbund, något som gör fackligt arbete omöjligt och skadar patienterna.
Initiativet till artikeln togs vid det lokala representantskapsmötet som hölls i slutet av maj, där man bland annat diskuterade händelserna i Varberg.
– Det kom fram att många upplever en tendens att arbetsgivarna är mindre benägna att föra utvecklingen framåt tillsammans med facken. Arbetsgivaren kör sitt eget race och facken kommer in sent, när besluten redan är tagna, säger Linus Axelsson.
Artikeln har förutom av lokalordförandena även undertecknats av Läkarförbundets ordförande, Marie Wedin.

Läs tidigare artiklar:

Thomas Zilling och konflikten i Varberg – samlingssida!

Läs artikeln på Dagens Samhälle Debatt:

Respektera det fackliga arbetet