Enligt föreningen PIST är i dag runt var tredje av de totalt 200 vårdcentralerna och husläkarmottagningarna i Stockholm personalägd. Trots detta har det saknats bra kanaler för kommunikation mellan dessa enheter och beställaren, landstinget, exempelvis när det gäller utformningen av villkoren för vårdvalet, den så kallade regelboken.
– Det har fungerat så att en referensgrupp har fått komma och höra vad landstinget tänker, utan att vi kunnat påverka så mycket, säger Mikael Stolt, läkare och delägare i två vårdcentraler i Stockholm samt ordförande i PIST.
För närvarande har PIST 56 medlemmar. Det rör sig om vårdcentraler som drivs som aktiebolag, som personalkooperativ/ekonomiska föreningar samt vårdcentraler anslutna till Praktikertjänst. Mikael Stolt menar att dessa vårdcentraler har en speciell ställning jämfört med dem som drivs av landsting eller stora vårdbolag.
– Dels för att det är små och sårbara enheter, men också för att där är de som skriver på avtalen också de som träffar patienterna ansikte mot ansikte och ser de konkreta effekterna för enskilda patienter.
Prio ett för PIST blir att få till en diskussion med landstinget kring 2012 års regelbok.
– Det handlar om utformningen av ersättningssystemet och framför allt ersättningsnivån, som har varit konstant sedan 2008. Ju hårdare man skruvar åt de ekonomiska tumskruvarna, desto större risk att man anpassar sig till ersättningsystemet, och gör för mycket eller för lite av olika saker. Med en rimlig nivå kan man göra seriösa medicinska bedömningar.
Finns det ett tryck på de personalägda enheterna från stora vårdkoncerner som vill expandera?
– Inte för närvarande, det råder i stort sett balans mellan antalet som köps upp och antalet nya som startas. Vi vill stämma i bäcken och se till att det finns förutsättningar för vårdcentralerna att långsiktigt förbli personalägda, eftersom vi tror på den modellen.