– Jag är oerhört stolt och glad och ser fram emot att tillsammans med Annie Lööf och Anna-Karin Hatt få leda Centerpartiet.
– Valberedningen tyckte väl att det var dags att partiet kom i trygga läkarhänder igen, tillägger han lite skämtsamt och påminner om att Helena Nilsson Lannegren, distriktsläkare i Bagarmossen, var vice ordförande under Olof Johansson för drygt tio år sedan. Och vid partistämman lämnar dessutom professorn och överläkaren Lars Weinehall partistyrelsen.
Anders W Jonsson har varit en av tre kandidater till partiledarposten i Centerpartiet efter avgående Maud Olofsson, men nu kandiderar han inte längre till den posten.
– Nej. Detta är inte bara valberedningens förslag utan Centerpartiets förslag, och det har diskuterats i alla kretsar. Det är en överväldigande majoritet bakom Annie Lööf. Det är skönt, det är ett väl förankrat förslag.
Annie Lööf, som är valberedningens förslag till partiledare, har nominerats av 169 kommunkretsar, Anna-Karin Hatt, som föreslås bli andre vice ordförande, har nominerats av 26 kretsar och Anders W Jonsson av 5 kommunkretsar.
Är du besviken?
– Absolut inte. Jag var förvånad att jag lyftes fram som kandidat, för jag är en av de färskaste riksdagsledamöterna.
Både partiledaren och andre vice ordföranden kommer förmodligen att sitta i regeringen. Men Anders W Jonsson kommer inte att bli statsråd. Han kommer att stå friare i förhållande till regeringen.
– Jag ska vara fristående och kunna föra partiets talan.
Under Maud Olofssons tid har det inte funnits någon vice ordförande.
– Nackdelen var att Maud Olofsson alltid fick försvara regeringens kompromisser.
Viktiga sjukvårdspolitiska frågor?
– För det första att få vårdvalet att fungera i glesbygden. Vi presenterade ett förslag till det under Almedalsveckan. För det andra att få in fler entreprenörer i specialistsjukvården.
Anders W Jonsson är 50 år, bosatt i Hedesunda utanför Gävle och ledamot i riksdagens socialutskott. Han har varit ordförande i Centerpartiets förnyelsegrupp för välfärd, vars förslag läggs fram vid partistämman i Åre den 22–25 september. En gång i månaden är han jour på Barnkliniken i Gävle.
Vad står W:et för?
– Wedin, jag är gift med Annika Wedin.