Alla patienter över 75 år med fem eller fler läkemedel ska erbjudas läkemedelsavstämning vid inläggning eller nybesök, enligt Socialstyrelsens föreslagna tillägg i föreskrifterna om läkemedelshantering. Ändringarna väntas träda i kraft senare under hösten.
Socialstyrelsen vill införa ett helt nytt kapitel i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården för att komma till rätta med äldres läkemedelsproblem. De tre lagarna hälso- och sjukvårdslagen, patientsäkerhetslagen och patientdatalagen räcker inte. Inte heller kan helt nya föreskrifter för läkemedelshantering och hela kedjan i läkemedelsprocessen inväntas. Något måste göras nu. »Uppemot 30 procent av akuta inläggningar av äldre beror på läkemedelsbiverkan«, skriver Socialstyrelsen i sitt förslag, som bland andra Läkarförbundet har haft på remiss.
Förslaget fokuserar på patienter över 75 år med fem eller flera läkemedel och talar om när läkemedelsavstämningar och läkemedelsgenomgångar ska göras, och när läkemedelsberättelser ska upprättas och vilka åtgärder som då ska ingå.
Läkarförbundet är »utomordentligt positivt« till förslaget, enligt sitt remissvar, men undrar om inte avgränsningen till fem samtidiga läkemedel kan innebära att andra patienter med angelägna behov inte fångas upp. Förbundet påpekar också att det långsiktiga målet måste vara att skapa en sådan läkemedelshantering att man gör rätt från början och att särskilda genomgångar inte behövs. Ett bra IT-stöd för läkemedelsgenomgångar efterlyser förbundet också. Dessutom borde alla patienter oavsett ålder ha rätt till en aktuell läkemedelslista. Och inte minst borde det framgå vem som har helhetsansvaret.
– Det är bra att man äntligen kommit till skott med att åtgärda det här. Men det sker inte av sig självt. Nu återstår själva jobbet. Det förutsätter också bra IT-system. Och det förutsätter att man reder ut ansvarsförhållandena, vem som ska vara ansvarig för patientens samlade läkemedelslista. Vi tycker att de ska lägga fast det, säger Svante Pettersson, utredare på Läkarförbundets kansli.
Att ansvaret inte definierats i förslaget kan tyckas märkligt, särskilt med tanke på vad Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm uttryckt tidigare. Ur Läkartidningen nr 6/2011: »En läkemedelsansvarig läkare för varje äldre patient, som skulle ha mandat att inte bara sätta ut läkemedel som andra läkare förskrivit, utan dessutom makulera recepten. Det hoppas Lars-Erik Holm att Socialstyrelsen kan skriva in i sina reviderade föreskrifter om läkemedelshantering.«
Och Johan Fastbom, utredare och klinisk farmakolog vid Socialstyrelsen, säger:
– Att det inte är definierat vem som har helhetsansvaret för äldres läkemedelsanvändning är en viktig orsak till de problem vi ser i dag, och det är en av de viktigaste frågorna att lösa, säger Johan Fastbom.
Anders Printz, chef för avdelningen för regler och tillstånd på Socialstyrelsen, förklarar varför ansvarsfrågan inte togs med i förslaget.
– Så som vården är organiserad och strukturerad i dag är det inte alltid möjligt att peka ut någon som kan ha ett långsiktigt ansvar för en och samma patient. Vi bedömde det som mer effektivt att ställa krav på att varje enskild patient ska ha fått en läkemedelsgenomgång.
Men efter remissomgången kommer frågan att prövas igen.
– Om de som vi frågat säger att det här inte får den effekt som vi vill ha, måste vi tänka om. Vi har inte uteslutit att föreskriva att vården ska utse en patientansvarig läkare. Och kanske kan man knyta ansvaret till det vi föreskriver så här långt.
– Det är fortfarande så att det argument som Lars-Erik Holm och Läkarförbundet lyfter är starkt, och vi har hela tiden varit inriktade på att den här frågan inte är färdig, säger Anders Printz.
Läkarförbundet uppmanar i sitt remissvar också Socialstyrelsen att följa upp om, och hur, föreskrifterna omsätts i praktiken och påminner Socialstyrelsen om sitt förslag om kommunöverläkare och andra förslag för en god äldrevård, se nedan. En personlig kontakt med en kollega kan vara effektivare än en föreskrift, menar Svante Pettersson.
– Risken är att en föreskrift blir en hyllvärmare, säger han.

Förslaget i korthet:

Patienter över 75 år med fem eller fler läkemedel ska erbjudas läkemedelsavstämning vid inskrivning i hemsjukvård eller slutenvård, vid inflyttning i särskilt boende eller vid nybesök i öppen vård. Även andra patienter ska få detta om man misstänker läkemedelsrelaterade problem. Syftet är att både vård och patient ska få en aktuell bild av gällande ordinationer och använda läkemedel. Om man vid avstämningen också konstaterar läkemedelsrelaterade problem ska en läkemedelsgenomgång göras. En sådan genomgång ska också göras i andra fall när det finns uppenbart behov av det. Då granskas gällande ordinationer och justeras eventuellt. Läkaren ska gå igenom resultatet med patienten och eventuell närstående och motivera eventuella ändringar. Läkemedelsberättelse med uppgifter om förändrad ordination ska upprättas vid utskrivning och skickas till nästa vårdgivare.
Läs hela förslaget: http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2011juni/Documents/remissversionlakemedelshantering.pdf

Läs även:

Läkarförbundets remissvar: Ändring av föreskrifterna om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården
Läkarförbundets förslag för en god äldrevård
Socialstyrelsens rapport: Kvaliteten i äldres läkemedelsanvändning – Läkarens roll

Tidigare artiklar:

Årligt läkarbesök för avstämning och omprövning ett önskemål
Socialstyrelsen efterlyser läkemedelsansvarig läkare