Läkarjouren, som hyr ut läkare till sjukhus runt om i landet, blev i september 2010 anmält av Norrbottens läkarförening till Arbetsmiljöverket. Läkarföreningen ansåg att de långa bakjourspassen under sommaren 2010 hotade patientsäkerheten.
Arbetsmiljöverket skickade, efter att ha utrett saken, ärendet vidare till åklagarkammaren i Luleå. Enligt Arbetsmiljöverket har Läkarjouren brutit mot arbetstidslagens bestämmelser om vecko- och dygnsvila vad gäller två läkare. Dessutom påpekar Arbetsmiljöverket att anteckningar över jour-, mer- och övertid inte förts enligt gällande bestämmelser.
Det är alltså Läkarjouren som blivit föremål för anmälan trots att landstinget har lagt schemat.
Pia Lindqvist, jurist och utredare av ärendet vid Arbetsmiljöverket, kom fram till att ansvaret ligger på arbetsgivaren.
– Landstinget förlägger arbetstiden, men det är ändå arbetsgivaren som hyr ut dem som måste kontrollera att man inte bryter mot några arbetstidsregler, för de har ju ändå ansvar för sina arbetstagare, säger Pia Lindqvist.
Men hon anser ändå att landstinget borde vetat bättre.
Just det här ärendet var enligt Pia Lindqvist ett rörigt fall.
– Anmälan till åklagaren gjordes för att vi anser att arbetsgivaren brutit mot arbetstidslagen och att de inte fört de anteckningar om arbetstiden som de enligt arbetstidslagen är skyldiga att göra, säger Pia Lindqvist.
Läkarjourens vd, Annika Högström, har inte fått något formellt besked om anmälan.
– Jag fick faktiskt reda på det via ett medlemsmejl som hade skickats via Norrbottens läkarförening, säger hon.
Annika Högström vill inte kommentera ärendet förrän utredningen är klar.
Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening, anser att de långa bakjourspassen är ett hot mot patientsäkerheten. Enligt honom är det också logiskt att Läkarjouren utreds. Samtidigt är han själv besviken på landstingets agerande. Redan förra året kontaktade Robert Svartholm landstingsdirektören i Norrbottens läns landsting, Elisabeth Holmgren, för att få en kommentar angående problemen med läkarnas långa bakjourspass.
– Jag är förvånad över att landstinget inte agerar, inte svarar, utan bara fortsätter låtsas som om det regnar. Och det tycker jag är anmärkningsvärt och ur patientsäkerhetssynpunkt ansvarslöst, säger Robert Svartholm.
I mitten av augusti i år mejlade Robert Svartholm Socialstyrelsen i ärendet för att bland annat få deras synpunkt på »hur länge man kan jobba utan ostörd nattsömn«. Socialstyrelsen svarade enligt Robert Svartholm att det är arbetsgivaren som är ansvarig och hänvisade också till Arbetsmiljöverket.
På Gällivare sjukhus menar man på flera enheter, som Läkartidningen har talat med, att problemen med de långa bakjourspassen är åtgärdade. Men enligt Robert Svartholm kvarstår problemen på Division medicin. Läkartidningen har inte lyckats nå landstingsdirektör Elisabeth Holmgren för en kommentar.
Förundersökningen av Läkarjouren i Norrbotten leds av Magnus Nilsson vid åklagarkammaren i Luleå. När förundersökningen är klar ska han besluta om huruvida det blir åtal eller inte. Han kan dock inte säga när förundersökningen blir klar. Men redan den 19 maj skickades ett direktiv till polisen, och en påminnelse har skickats från åklagare till polisen den 22 augusti med en förfrågan om vad som händer i ärendet.

Dygnsvila och veckovila

Enligt kollektivavtalet (Vårdföretagarnas E & F-avtal) får lokalt avstegsavtal om arbetstiden göras. Men något sådant lokalt kollektivavtal fanns inte under sommaren 2010 för de uthyrda läkarna. Därför gäller arbetstidslagens tidsgränser i det här fallet.

Dygnsvila: Enligt 13 § arbetstidslagen ska alla arbetstagare ha minst 11 timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Veckovila: Enligt 14 i arbetstidslagen ska arbetstagarna ha minst 36 timmars sammanhängande ledighet under varje period om 7 dagar. Till veckovilan räknas inte beredskapstid då arbetstagaren får uppehålla sig utanför arbetsstället men ska stå till arbetsgivarens förfogande för att utföra arbete när behov uppkommer.