Andelen ensamjourer ökar. Förra året uppgav 40 procent av de svarande i AT-enkäten att det förekom jourtjänstgöring utan legitimerad kollega tillgänglig. I år har andelen ökat till 55 procent. »Det skiftar dock kraftigt mellan placeringarna«, konstaterar Sylf och pekar på att vanligast är ensamjour inom psykiatrin.
Över hälften (53 procent) av de svarande 2011 uppger att ensamjour förekommer inom psykiatriplacering. En knapp tredjedel anger att ensamjour förekommer inom medicin och kirurgi (31 procent respektive 27 procent), medan en femtedel (19 procent) har egen eller annans erfarenhet av att ensamjour förekommer inom allmänmedicin.
Men frågan om ensamjour splittrar. Var fjärde som besvarat Sylf:s AT-enkät anser att ensamjourer sänkt kvaliteten på deras utbildning alternativt att man upplevt ensamjourer som mycket stressande. Fler kvinnor än män signalerar att man inte uppskattar ensamjour.
Var tredje svarande som under utbildningstjänstgöring fått göra ensamjour anser att den erfarenheten har »höjt kvaliteten på deras utbildning« ( – även om man inte själv valt att försätta sig i situationen).
Var femte AT-läkare i enkäten uppger att man valt sjukhus i syfte att få göra ensamjour. Denna senare grupp domineras av män.
Ytterligare en grupp är tämligen neutral till ensamjour – 28 procent av enkätsvaren uppger att ensamjour varken varit positivt eller negativt.
45 procent av AT-läkarna i Sylf:s undersökning har aktivt har valt bort sjukhus där ensamjourer förekommer eller anger att det varit en bidragande faktor vid valet av AT-ort.
Sylfs ordförande Lena Ekelius talar om en kultur i den svenska hälso- och sjukvården, »att man tydligen måste vara väldigt rädd när man lär sig«.

Fick du göra ensamjour under din AT i Växjö?
– Ja, det fick jag. Men vi ser ju från AT-rankningen att det är många som inte gillar ensamjour. Jag kände mig extremt duktig när jag klarat av ett jobbigt jourpass, efter att ha fått göra saker som man känner att man egentligen inte behärskar.
Lena Ekelius anser att äldre kollegors handledning borde uppgraderas och ersättas bättre.
– Jag har full förståelse för att det råder specialistläkarbrist och att det är ett problem för våra äldre kollegor att sova kvar på sjukhuset. Men jag tycker inte detta är en kultur som vi ska upprätthålla i Sverige. I Växjö hade man ett system där man hade en sovande jour på sjukhuset, och det kändes jättebra.

65 procents svarsfrekvens

Sylfs AT-enkät besvarades av 1?361 personer helt eller delvis, vilket ger en svarsfrekvens på 65 procent. Rankningen bygger på de 1?154 svarande som är AT-läkare eller avslutat AT efter 2010.

Läs även:

Sjukhusen i Lidköping och Västervik i topp

»Hur upplevde du att jourtjänstgöra utan legitimerad kollega tillgänglig på sjukhuset/jourcentralen?«



»Valde du att göra AT på ett sjukhus där det inte förekommer jourtjänstgöring utan legitimerad kollega tillgänglig på sjukhuset/jourcentralen under någon av placeringarna?«