Läkare fick bipolär sjukdom klassad som arbetsskada
Att depressivitet och ångest kan utlösas av arbetsrelaterad stress finns det vetenskapligt stöd för, och enligt prejudicerande domar kan sådan psykisk sjukdom under vissa villkor klassas som arbetsskada.
Nu slår kammarrätten i Göteborg i en dom fast att även bipolär sjukdom kan klassas som arbetsskada. Fallet gäller en sjukhusläkare i chefsposition som efter en omorganisation hamnade i en mycket pressad situation, där tidsbristen gjorde att en lojalitetskonflikt uppstod mellan att sköta övriga uppgifter och att ta hand om de svårt sjuka cancerpatienter som läkaren ensam hade ansvar för. Efter ett års tid kollapsade läkaren och fick diagnosen bipolär affektiv sjukdom.
Länsrätten gick på Försäkringskassans linje och menade att det inte var klarlagt att det var arbetssituationen som utlöst sjukdomen. Kammarrätten konstaterar att det är ovanligt att arbetsrelaterad stress leder till bipolär sjukdom. Det finns dock, enligt rätten, ett antal faktorer som talar för en orsakskoppling mellan sjukdomen och arbetssituationen i det aktuella fallet, som det tidsmässiga sambandet, att sjukdomen debuterade ovanligt sent i livet och att läkaren inte fått några nya maniska skov eller någon behandlingskrävande depressivitet sedan insjuknandet.
Nya rön
Redan vid LDL-kolesterol 2,6–3,4 mmol/l fanns en signifikant riskökning för retinopati hos unga individer med typ 1-diabetes, och vid LDL-kolesterol ≥ 3,4 mmol/l en ökad risk för nefropati. Det visar en svensk observationell kohortstudie.
Nyheter
Överlevnaden har ökat bland patienter som är 80+ och vårdas på intensivvårdsavdelning för covid-19. Nu klarar sig mer än varannan, att jämföra med 40 procent förra våren.
Nyheter
Inspektionen för vård och omsorg ska granska Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Detta efter att Läkarförbundet larmat om att läkarstudenter före termin nio har anställts på särskilda vikariatsförordnanden.
Nyheter
Det är direkt olämpligt att en privat digifysisk vårdgivare sköter sjukvårdsrådgivningen i en region. Det anser Svenska läkaresällskapet som nu uppmanar hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm att avslå Krys köp av Medhelps dotterbolag Vårdtjänster.
Nya rön
Nya behandlingsriktlinjer för tidigare utsättning av antibiotikabehandling vid misstänkt tidig sepsis hos nyfödda kan minska antibiotikaanvändningen, vårdtiden och sjukvårdskostnaderna. Det indikerar resultaten i en studie från Jönköping.
Krönika
Martin Schalling lagar en frisk och nytänkande pastasås på grönkål, men tvingas åka till akuten – och det hela resulterar i en helt ny diagnos för den medicinska litteraturen. (2 kommentar)
Nyheter
Den privata läkarklinik i Göteborg som misstänks ha utfärdat falska coronaintyg föreläggs nu med ett vite på 750 000 kronor av Inspektionen för vård och omsorg.
Nyheter
Totalt 2 100 doser av Modernas vaccin mot covid-19 har transporterats under den rekommenderade kyltemperaturen på 40 minusgrader. Flera berörda regioner stoppar tillfälligt vaccinet i väntan på utredning om skyddseffekten har påverkats.
Nyheter
Nu börjar den sista kullen som kommer gå den gamla läkarutbildningen. De gör det mitt i en pandemi, med digital undervisning och inställda studiesociala aktiviteter. »Det känns lite svårt och ensamt«, säger Anjelica Westin som just flyttat till Lund för att börja på läkarprogrammet.
Nyheter
Tusentals anställda inom vård och omsorg har anmält covid-19 som arbetsskada. Nu går facken samman och kräver en arbetsskadeförsäkring som fullt ut kompenserar för förlust av inkomst på grund av covid-19.
Nyheter
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att utreda hur de nationella kvalitetsregistren inom psykiatrin ska kunna förbättras och bli mer användbara. I dag har de flesta register inom det här området brister.(1 kommentar)
Nyheter
Företaget Vårdinnovation, som skapat det digitala verktyget Vårdexpressen, har begärts i konkurs. Det gör att Region Dalarna nu häver avtalet i den omdiskuterade affären.
Fallbeskrivning
Den vanligaste neuropatologiska bakgrunden är Alzheimers sjukdom, men även Lewykroppsdemens, kortikobasal degeneration och prionsjukdomar har beskrivits. Till skillnad från vid klassisk alzheimer är oftast minnesfunktioner och sjukdomsinsikt bevarade långt i förloppet.(1 kommentar)
Nyheter
Antalet anmälda fall av covid-19 minskar, men Folkhälsomyndigheten ser med oro på nya virusvarianter och risken att smittspridningen vänder uppåt igen.
Nyheter
Fem regioner ser ut att införa allmän screening för tjock- och ändtarmscancer i vissa åldersgrupper i år, trots pandemin. Dalarna blir försökslän i en nationell modell med styrning från Region Stockholm.(1 kommentar)
Nyheter
Region Dalarna ska granska den uppmärksammade affären med Vårdexpressen, ett digitalt verktyg för primärvården. I Skåne avbröts projektet i början av 2020 efter misstänkta oegentligheter i upphandlingen och Västra Götaland bröt med företaget efter en polisanmälan i somras. Men Dalarna har ännu inte gjort det.
Nyheter
Tänk dig att du har en patient som också är läkare. Du befarar att kollegans hälsotillstånd kan vara en patientsäkerhetsrisk. Får du då anmäla läkaren till Ivo? Eller begår du ett brott? Två aktuella fall ska nu prövas av åklagare.(4 kommentar)
Nya rön
En nyfödd pojke drabbades av blodförlust, vilket troligen var en följd av att blodet transfunderats från pojken till placenta när han låg på mammans bröst.(1 kommentar)
Nyheter
Arbetsmiljöverket ska få i uppdrag att göra kontroller av riskutsatta arbetsplatser under pandemin.
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok