Lördagen den 17 september genomfördes manifestationer på sju orter runtom i landet under parollen »Nej till nedskärningar inom vården«. Initiativtagare är rörelsen Sjukvårdsreform, som grundats av Arvin Yarollahi, ST-läkare i ortopedi.
Uppropet har samlat över 4 000 underskrifter. Läkarförbundet har dock valt att inte ställa sig bakom uppropet.
– Vi beundrar deras engagemang i frågan, men vi kan inte ställa oss bakom en sådan kategorisk formulering som att säga nej till alla nedskärningar i vården. Vissa nedskärningar kan vara lämpliga. Vi anser att prioriteringar i vården behövs och det vi vill är att politikerna ska ta ansvar för det, säger Läkarförbundets ordförande Marie Wedin.


Det var många som slöt upp för att gå i demonstrationståget i Göteborg, som gick från Gustav Adolfs Torg längs Avenyn upp till Götaplatsen. Linda Björkgren, undersköterska på förlossningsavdelningen på Mölndals sjukhus, var en av dem. »Det är viktigt att få med alla. Folk klagar i personalrummet men gör inget åt det. Det här är ett sätt att få till en förändring«, säger hon. Till höger syns även David Påhlman med barnen Lina och Joel Tidlund. Foto: Lena Garnold