För sjukpenning efter 180 dagar krävs i dag att arbetsförmåga saknas i förhållande till »den reguljära arbetsmarknaden«. Begreppet infördes med den så kallade rehabkedjan och de nya fasta tidsgränserna för sjukskrivning 2008.
Tidigare bedömdes arbetsförmåga vid längre sjukskrivningar i förhållande till »normalt förekommande arbete«.
Nu ska Försäkringskassan på uppdrag av regeringen bedöma vad effekten blir om man återgår till det tidigare begreppet. Det beslutade regeringen nyligen. Kan en återgång skapa ökad rättssäkerhet och legitimitet? Det är en av frågorna. Eller finns det andra och bättre begrepp som kan öka rättssäkerheten?
Bakom uppdraget ligger också kritik från riksdagen mot dagens begrepp. Tidigare i år antog riksdagen, med reservation av M, FP, C och KD, ett betänkande från socialförsäkringsutskottet (2010/11:SfU12) där regeringen uppmanas att senast vid årsskiftet 2011/2012 återinföra det tidigare begreppet för att säkerställa rättssäkerheten.
Försäkringskassan ska redovisa sitt uppdrag för regeringen senast den 5 mars 2012. Det bakas in i det uppdrag som Försäkringskassan redan har, att vidareutveckla metoder och instrument för bedömning av arbetsförmåga, se även Ny modell för att bedöma arbetsförmåga prövas.