Sedan en tid har frågan om filmning och fotografering i sjukhusmiljö diskuterats, mycket tack vare moderna mobiltelefoner som enkelt kan spela in film, fotografera och ta upp ljud. Det finns uppgifter om att personal och besökare på sjukhus har filmats utan att de givit sitt samtycke och att patienter har filmat i hemlighet.
– Med dagens extremt snabba och lättillgängliga publicering av tänkbart känslig patientinformation är det ännu viktigare att minimera risker för missbruk, säger landstingsdirektör Jonas Rastad i ett pressmeddelande.
Därför råder nu ett generellt förbud mot fotografering, filminspelning och ljudupptagning i landstingets samtliga lokaler. Undantag ska kunna göras, till exempel är utgångspunkten att en patient ska kunna spela in ett samtal med vårdpersonal men först efter överenskommelse med personalen.
Enligt pressmeddelandet har varje ansvarig chef i landstinget rätt att avvisa personer som bryter mot de nya ordningsreglerna.
Nino Bracin, ordförande i Västerbottens läns läkareförening, tycker att förbudet känns rätt utifrån att det har hänt »tokiga saker«.
– Patienter har lagt upp bilder och filmer på Facebook som bryter mot sekretessen och som kan vara kränkande mot personalen.
Det kan till exempel handla om ett gäng berusade tonåringar som tar bilder på en kamrat som har skadat sig.
– Många tycker det är kul och roligt då, men så visar det sig sedan att det kan vara kränkande.
Han vet inte om kollegerna i allmänhet är positiva till förbudet.
– Det här är nytt, men vi har inte mött någon kritik.
Ser du några problem med förbudet?
– Det kommer säkert reaktioner. Till exempel vad ska man göra när patienter ställer krav?
Stockholms läkarförening har lämnat in en motion för behandling på kommande fullmäktigemöte den 8–9 december, där de vill att Läkarförbundet utformar en policy för inspelade läkarbesök, i syfte att värna läkarens integritet.

På Läkartidningens webbplats frågade vi besökarna för några veckor sedan: »Har du blivit filmad av patient eller anhörig i jobbet?«.
Flertalet svarade »Nej aldrig«, men 17 procent hade varit med om det någon enstaka gång, och 10 procent svarade »Ja, flera gånger«.