54 procent av landets närmare tusen vårdcentraler har tillgång till psykolog, enligt en kartläggning som Psykologförbundet gjorde i somras. I hälften av fallen är de anställda på vårdcentralen. I övrigt kan det handla om central resursenhet eller avtal med privatpraktiserande psykolog.
Andelen vårdcentraler som har någon form av psykologtillgång är större i dag än för tio år sedan. Om 54 procent har det i dag, så var det kanske runt 20 procent för tio år sedan, bedömer Örjan Salling, förbundsdirektör på Psykologförbundet.
Men ökningen motsvarar inte alls Psykologförbundets önskemål eller krav: varje vårdcentral ska ha tillgång till psykolog, och det behövs motsvarande en heltid per 5 000 invånare. Siffran baseras på att uppskattningsvis omkring 30 procent av patienterna på en vårdcentral lider av psykisk ohälsa. Med enkel matematik skulle det betyda 1 800 heltidsverksamma psykologer. Den faktiska siffran ligger i stället på drygt 200. Den siffran kommer från en tidigare medlemsenkät inom Psykologförbundet, inte från den aktuella kartläggningen av vårdcentraler. Kartläggningen säger inget om hur stor tillgången är på varje vårdcentral, bara att det finns psykolog på ett eller annat sätt.
Däremot berättar kartläggningen att vårdcentralernas tillgång på psykologer varierar geografiskt. Lägst är den i Norrbotten (15 procent av vårdcentralerna). Även i Kronoberg, Blekinge och Västmanland är tillgången låg, medan den är heltäckande eller näst intill heltäckande på Gotland och i landstingen Kalmar, Västernorrland och Uppsala. Och vid de offentligt drivna vårdcentralerna är det vanligare med psykologtillgång (59 procent) än vid de privat drivna (38 procent).
Kartläggningen gjordes genom telefonsamtal till alla vårdcentraler i landet. 98 procent svarade.