Nils Erik Solberg konstaterar att tingsrätten inte hade behövt gå in på den bevisning som handlar om att barnläkaren skulle ha gett flickan en spruta av något slag innan hon dog – helt enkelt för att grunden för åtalet försvann redan med det underkända analyssvaret. Nu gjorde man likväl det och friar läkaren, och det gör domen mycket tydlig, menar han.
– Man behöver inte sväva i tvivelsmål om vad tingsrätten anser om åklagarens påstående om att det är vår medlem som har gjort det här.
Samtidigt klargör rätten att det inte är tillåtet att ge en dödlig dos läkemedel i avsikt att patienten ska dö, ens om det handlar om barmhärtighetsmotiv, och att det är det som målet handlat om.
– Från Läkarförbundet sida har vi velat framhålla att det som åklagaren påstått har hänt är ett brott och inget som rör gränsdragningen mellan vad läkare får och inte får göra i livets slutskede. Det är väldigt bra för svensk sjukvård att även domstolen uttrycker det, säger Nils Erik Solberg.
På vilket sätt Läkarförbundet fortsättningsvis kommer att stödja den nu friade barnläkaren kan och vill inte Nils Erik Solberg gå in på, men utgångspunkten är att hon har rätt att återgå till sin tidigare tjänst.
– Vi stöder alla medlemmar gentemot arbetsgivaren på alla sätt vi kan, och det kommer vi göra i det här fallet också.