På fullmäktigemötet 2010 beslutades att en parlamentariskt sammansatt grupp av förtroendevalda skulle arbeta med att ta fram förslag till ändringar i Läkarförbundets organisation utifrån den organisations- och positioneringsanalys som förbundets kansli genomförde under 2010.

En fråga som man tittat på är om läkare med chefsuppdrag, som i många fall fungerar som arbetsgivarens representant i kontakterna med den lokala läkarföreningen, ska vara medlemmar i samma förening. Läkarförbundets chefsförening anser att detta skapar otydligheter gentemot både arbetsgivare och personal, men har inte lyckats vinna gehör hos arbetsgruppen.
– Vi har ett obligatorium och det bör vara kvar. Även om man är chef och i vissa frågor är arbetsgivarens förlängda arm är man fortfarande en anställd, säger Johan Ljungberg, ledamot i centralstyrelsen och ordförande för gruppen.

För att göra det möjligt för chefer att slippa vara medlem i en lokalförening hade det krävts stadgeändringar. När det gäller andra frågor som man arbetat med har man däremot kommit fram till att centralstyrelsen har mandat att fatta de beslut som gruppen anser vara nödvändiga. Det handlar till exempel om anpassningar i den lokala organisationen för att hantera den nya arbetsgivarstrukturen.
– Vi har reflekterat över vad som står i stadgarna och utifrån dem kan vi göra ganska mycket som löser en del av de problem som man i dag upplever, framför allt i de stora regionerna där man har flera läkarföreningar, säger Johan Ljungberg.

Eftersom det inte krävs stadgeändringar för att genomföra förändringarna kommer det ingen proposition till fullmäktige, utan gruppen kommer att presentera sina förslag och inhämta synpunkter, först vid lokalföreningarnas representantskapsmöte den 9 november och därefter vid förbundsfullmäktigemötet den 8–9 december.

En fråga som arbetsgruppen inte har tagit ställning till är om det obligatoriska medlemskapet i en yrkesförening ska slopas, ett av kraven i de motioner till fullmäktige 2009 som låg till grund för organisationsutredningen. Detta skulle kunna få återverkningar på mandatfördelningen i fullmäktige, och fullmäktigemötet 2010 beslutade att frågor som rör eventuella förändringar av representationen i fullmäktige och centralstyrelsen skulle skjutas på framtiden. Dessa kan tidigast komma upp på fullmäktigemötet i juni 2012.