I sjukhuschef Bent Christensens budgetdirektiv för 2012 (se Region Skånes webbplats), flaggas för en förändrad akutsjukvård, minskad överbehandling och omflyttning av vårdavdelningar, satsning på lean och avancerad sjukvård i hemmet. Samtidigt planeras 300 tjänster tas bort med hjälp av avtalslösningar, garanti- och förtidspension. Man tittar på samtliga tjänstegrupper.
Lars Nevander, psykiater i Lund, ordförande i Mellersta Skånes läkareförening och ledamot i Läkarförbundets centralstyrelse, kommenterar sparbetinget:
– Både från Mellersta Skånes och Malmös läkareföreningar är vi mycket oroade över att man lägger ett så stort sparbeting. Det finns ingen realistisk möjlighet att spara dessa belopp. Vi är oroliga för sjukvården och patienter, personal och läkare, säger Lars Nevander.
Sjukhuschef Bent Christensen har tidigare aviserat att han av privata skäl lämnar sitt uppdrag vid årsskiftet.
– Viktigt är att vi får en sjukhuschef som är realistisk till sparbetinget och som värnar sjukhusets kvalitet. Han eller hon bör vara läkare i botten och ha en ordentligt vetenskaplig och ekonomisk skolning, för att kunna förstå sjukvården, forskningsvillkor och universitetssjukhus, säger Lars Nevander.