Tjänstepensionen KAP-KL, för anställda inom kommun och landsting, består av två delar: den förmånsbestämda lönegrundade delen, som för läkarna är den största delen, och en avgiftsbestämd del, där arbetsgivaren betalar in en avgift som motsvarar en viss del av inkomsten. Det är den sistnämnda delen man kan välja att placera i en fond, eller i en traditionell pensionsförsäkring, hos ett försäkringsbolag.
Hittills har bolagen tagit ut höga avgifter vid placeringar i fonder. Men nu har avtalsparterna i den landstingskommunala sektorn, precis som man tidigare gjort på den privata och statliga sidan, bestämt en maxavgift som bolagen får ta ut om de ska få vara med bland de valbara alternativen från den 1 januari 2012.
För en 45-årig landstingsanställd med en månadslön på 30 000 kronor kan det ge en ökning av det samlade pensionskapitalet med cirka 33 000 kronor, har parterna räknat ut.
För en läkare beräknas pensionen öka 7–16 procent beroende på hur gammal man är, enligt Cecilia Curtelius Larsson vid Läkarförbundets avdelning för Arbetsliv & Juridik.
Från den 15 november kommer information om de valbara bolagen och bolagens produkter att finnas på tre webbplatser: pensionsvalet.se, valcentralen.se samt electum.se.
Nytt är också en ökad öppenhet, vilket innebär att man i samband med valen ska kunna jämföra bolagen, till exempel vad gäller avgifter, avkastning, livslängdsantaganden och solvensgrad.
För dem som inte gör något val gäller, som tidigare, att pengarna sätts in i en traditionell pensionsförsäkring.