– Vi har ett behov av att säkerställa att enskilda äldre, patienter och elever och andra faktiskt får den vård, omsorg och undervisning de har rätt till.
Så motiverade justitieminister Beatrice Ask (M) att hon före sommaren vill tillsätta en utredning i syfte att stärka möjligheterna för privatanställda inom skattefinansierad välfärd att lämna information om missförhållanden. Privatanställda har känt en osäkerhet om vad de kan säga, och den osäkerheten behöver undanröjas, menade hon.
Tidigare var justitieministern av en annan mening. Ett förstärkt skydd skulle bland annat kunna skada samarbete och lojalitet inom företagen samt företagens konkurrenskraft, har hon tidigare hävdat, se till exempel artikel i LT 2007, Ingen yttrandefrihet väntas i privat sjukvård.
Nu ser hon att de kontrollmekanismer som finns inte räcker till och att insynen behöver öka.
Det var avslöjandena om en rad missförhållanden inom äldreomsorg driven av företaget Carema som låg bakom den presskonferens som tre ministrar kallade till på måndagen den 14 november. Företaget Carema ägs av riskkapitalbolag som genom ränteavdrag lyckas undgå att betala skatt i Sverige.
Vid presskonferensen aviserades en rad ytterligare åtgärder.
Socialstyrelsen ska undersöka om det finns skillnader mellan privata och offentliga utförare vad gäller kvalitet och risker för allvarliga misstag.
– Vi har inte haft indikationer tidigare på skillnader i kvalitet mellan privat och offentlig omsorg, men vi vill gå till botten med anledning av de händelser som varit och se om det finns sådana skillnader och om det i så fall finns anledning att ändra regelverket, sa äldreminister Maria Larsson (KD).
Socialstyrelsen ska få uppdrag att skriva en vägledning för kommunerna i hur man gör upphandling, förfrågningsunderlag, avtal och uppföljning.
Skatteverket ska granska hur ränteavdrag används inom företag inom vård, skola och omsorg och bland annat se om skatteflyktslagstiftningen är tillämplig på sådana »aggressiva och tvivelaktiga ränteupplägg«. Regeringen ska under 2012 presentera en stopplag för sådana ränteavdrag. Den ska träda i kraft i januari 2013.